Damjanović: “Investitori za strateške projekte ne smiju dolaziti sa egzotičnih destinacija”

Dodajte komentar

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović smatra da ideja viceguvernera Nikole Fabrisa o zabrani of-šor kompanija ima smisla, iako postoje ograničenja na koja Crna Gora ne može da utiče.

– Ono na šta mi možemo i moramo uticati je da nam sa of-šor adresa ne stižu strateški investitori. Crna Gora ne smije sebi dozvoljavati da tzv. investitori u strateške projekte, u situaciji ograničenih resursa, vode porijeklo sa raznih egzotičnih destinacija, odnosno da nemaju ozbiljnih referenci iz oblasti kojima se bave. Svjedoci smo da nas do sada takvi investitori nijesu usrećili. Od tih investitora i investicija ni crnogorska privreda ni građani nijesu imali koristi sa izuzetkom pojedinaca koji su bili „posrednici“ u takvim poslovima – ocijenio je Damjanović.

Izvjesno je, kaže on, da na globalnu odluku o ukidanju „poreskih rajeva“ , što ne bi prošlo bez reperkusija, Crna Gora ne može da utiče jer je pravna regulativa EU daleko od toga da se u potpunosti ukine of-šor poslovanje.

Ukoliko bi se ukinulo poslovanje preko of-šora, Crna Gora bi morala da izmijeni Zakon o stranim investicijama ili Zakon o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom – kaže Damjanović.

On smatra da prije bilo kakve inicijative treba utvrditi čunjenice.

Trebalo bi prije svega evidentirati postojeće tokove takvog poslovanja u Crnoj Gori, odnosno poslovanja domaćih građana i kompanija sa poreskim rajevima van Crne Gore kako bi se utvrdile razmjere i posljedice – predlaže Damjanović.

Ekonomski analitičar i bivši bankar Predrag Drecun za Pobjedu kaže da Fabrisova ideja generalno nije loša, ali je u sjenci činjenice da je interes krupnog kapitala da postoje of-šor kompanije i da naš glas o njihovom ukidanju niko neće čuti.

Crna Gora zanemarljivo malo procentualno učestvuje u svjetskom prometu of-šor kompanija, tako da od nas ne može ništa ni da zavisi. Sve dok postoji politička volja moćnih država – krupnog kapitala, koji drži sve političke stranke u Evropi, SAD i kompletnom svijetu, ove zone će postojati. U suprotnom, svoje of-šor zone morali bi da zatvore SAD, Velika Britanija, Švajcarska – objašnjava Drecun.

Teško će se, konstatuje, promijeniti stvari apelom male Crne Gore.

To je isto kao kad bi Crna Gora pokrenula akciju da se ukine atomsko oružje. To je lijepo, ali od nas ne zavisi ama baš ništa, nego od velikih sila – kaže Drecun, ističući da jednostrano crnogorskim kompanijama ne bi trebalo zabraniti poslovanje sa of-šor kompanijama.

Nikada našim privrednicima ne bih zabranio da posluju sa of-šor kompanijama, jer bismo na taj način učinili konkurentnijim druge zemlje i njihove kompanije. Ne treba trčati pred rudu – upozorava Drecun.

Ne zaboravimo, dodaje on, da nijesu sve of-šor transakcije nezakonite.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *