Montenegro Airlines: Piloti neće da lete, duguju im tri plate

Dodajte komentar

Nezavisni sindikat linijskih pilota Montenegroerlajnza (MA) traži od uprave nacionalnog avio-prevoznika izmirenje zaostalih zarada do 1. juna, kao i redovnu isplatu zarada i bonusa u narednom periodu u skladu sa novim aneksima ugovora o radu i sa zakonom. Oni su juče predali upravnom odboru, na čijem je čelu Daliborka Pejović, zahtjev za isplatu zaostalih zarada i zaprijetili da će u suprotnom biti primorani da radikalnije izraze svoje nezadovoljstvo.

Uputićemo protest vlasniku kompanije, to jest Vladi, i u krajnjem redukovati planirani obim saobraćaja,
za koji pod ovim okolnostima nismo spremni. Ukoliko se zahtjevi ne ispune, da bi ostvarili svoja ugovorena prava, obustavićemo saobraćaj – piše u zahtjevu Nezavisnog sindikata linijskih pilota u koji je “Dan” imao uvid.

Prema informacijama ovih novina, MA duguje pilotima tri, a nekima i četiri plate.

Zahtjev za isplatu zaostalih zarada, među prvima su potpisali šef letačke operative Milan Drobnjak i sejfti menadžer Janko Masoničić.

Piloti MA su duboko zabrinuti za svoja radna mjesta i budućnost kompanije. Pored novih aneksa ugovora, čiji je cilj prevashodno bio sprečavanje odlaska pilotskog kadra i stabilizacija finansijskih uslova rada, ipak je došlo do višemjesečnog kašnjenja u isplati zarada, koje traje od oktobra 2015. godine piše u dopisu pilota. Kako su istakli, o razlozima kašnjenja zarada, nijesu dobili nijedno pisano obavještenje, niti obrazloženje koliko će trajati.

Ovakav odnos menadžmenta MA prema zaposlenima u letačkoj operativi i tehnici, kao glavnim stubovima kompanije, svakako dodatno doprinosi stvaranju još većeg animoziteta i nepovjerenja – poručili su piloti i dodali da očekuju brz odgovor, jer su dosad bili veoma strpljivi.

Montenegroerlajnz je prošlu godinu završio sa gubitkom od 10,2 miliona i na kraju prošle godine ukupan gubitak kompanije je iznosio 60 miliona eura.

Kompaniju je prošle godine napustilo sedam kapetana. Nekoliko njih je bilo u MA od osnivanja. Otišli su jer menadžment nije poštovao dogovor u vezi sa letačkim naknadama. Od osnivanja kompanije 1994. godine kompaniju je napustilo između 50 i 60 pilota.

Piloti u MA primaju između dvije i tri hiljade eura. Zarade im se povećavaju u ljetnjem periodu, zbog većeg broja letova, pa mogu dostići četiri i po hiljade eura. Toliki iznos zarade pilota je mnogo manji nego u drugim avio-kompanijama.

MA je na listi preduzeća koje Vlada pLanira da privatizuje. Za sada nije bio raspisivan oglas za prodaju većinskog paketa akcija nacionalnog avio-prevoznika, koji Vlada godinama pomaže sa višemilionskim iznosima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *