Viber: “Skriveni chat” i novi nivoi sigurnosti

Dodajte komentar

Viber, jedna od vodećih svjetskih aplikacija za slanje poruka s više od 711 miliona jedinstvenih korisnika širom svijeta, u utorak je objavio pokretanje potpune „end-to-end“ enkripcije na svim uređajima uključujući Android i iPhone, iPad, Android tablete, lične računare i Mac-ove

Svi korisnici s posljednjom verzijom Vibera dobiće ovu funkciju u narednim nedjelčjama. Uključena je pojačana sigurnost za sve glasovne ili video pozive, poruke, videa i fotografije, i u grupnim i u pojedinačnim razgovorima. Dio ove nadogradnje je i opcija „Skriveni chatovi“ koja korisnicima omogućuje skrivanje željenog chata na glavnom ekranu tako da nitko osim samog korisnika niti ne zna da taj chat postoji.

Ovako skrivenom chatu se može pristupiti jedino unosom četvorocifrenog PIN-a, čime se korisnicima pruža dodatna opcionalna privatnost pri ličnoj komunikaciji.

Sigurnost i privatnost naših korisnika shvatamo vrlo ozbiljno i od ključne nam je važnosti da se osjećaju povjerenje i sigurnost kad koriste Viber,“ rekao je Michael Shmilov, Viberov glavni operativni direktor.

Potpuna End-to-end enkripcija

End-to-end enkripcija počeće da se primjenjuje globalno u narednih nedjelja te će korisnici automatski biti zaštićeni pri komuniciranju pomoću svojih smartphoneova nakon što ažuriraju svoj Viber na najnoviju verziju – v6.0 ili novija. Korisnike koji koriste Viber na iPadu, Android tabletu ili stolnom računaru podsjetiće se da se ponovo povežu na svoj telefon koristeći QR kod.

Bilo kakav vid komunikacije mogao bi imati koristi od dodatne nivoe zaštite pomoću verifikacije računa. Korisnici će vidjeti katance u različitim bojama na desnoj strani ekrana, a svaka boja označavaće drukčiji nivo sigurnosti:

Sivi katanac : Tokom razgovora i poziva koji su zaštićeni end-to-end enkripcijom, korisnici će vidjeti ikonicu sivog katanca. Dodirom ove ikone, korisnicima će se prikazati prozorčić koji im daje do znanja da su poruke koje su poslali sagovornici enkriptirane.

Zeleni katanac: Korisnici će imati mogućnost ručne autentifikacije svojih kontakata označavajući ih kao „pouzdane“. To znači da će se pratiti buduće promjene ključa za autentifikaciju označenih kontakata pa će korisnici uvijek moći da budu sigurni da razgovaraju s pravom osobom. Dodirom zelenog katanca prikazaće se prozorčić koji korisnike obavještava da su poruke koje šalju sagovornici enkriptovane te da je kontakt provjeren.

Crveni katanac: Ako postoji problem s ključem za autentifikaciju prethodno pouzdanog korisnika, katanac će postati crven. Promjena može značiti samo to da je korisnik promijenio glavni telefon, ali može ukazivati i na probijanje sigurnosti. Kako biste razriješili moguće probijanje sigurnosti, korisnik se mora ponovo označiti kao pouzdan. Dodirom na crvenu ikonicu prikazaće se prozorčić s obavještenjem da Viber ne može verifikovati ovaj broj.

Skriveni chatovi

Korisnici sad mogu i sakriti željene razgovore jedan-na-jedan s prikaza „chatovi“ tako da niko ne može znati da postoje, a pristupiti im može unosom četvorocifrenog PIN-a. Korisnici mogu sakriti razgovor dodirom na informacije za određeni chat. Moraće unijeti četvorocifreni PIN, a iOS korisnici dati otisak prsta. Korisnici će od tada dobijati obavještenje o poruci u Skrivenom razgovoru, ali sadržaj i pošiljaoc poruke neće biti prikazani.

Ovakav prikaz nije dvosmjeran, što znači ako jedan korisnik sakrije razgovor, ništa se neće promijeniti kod primaoca.

Ova posljednja nadogradnja, kao i funkcija „Obriši“ koja korisnicima omogućuje brisanje poruka s telefona primaoca nakon slanja bez obzira je li osoba vidjela poruku ili ne, pokazuje kako Viber sve više pažnje usmjerava na to kako bi korisnicima omogućio kontrolisanje svoje privatnosti i ličnog komuniciranja.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *