Azijske berze najjače u zadnjih pet mjeseci

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica dosegnule najviše nivoe u pet mjeseci, što se zahvaljuje usponu berzanskih indeksa na Wall Streetu i oporavku cijena nafte. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto.
Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,7 posto, dosegnuvši najvišu nivo od novembra.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje jučerašnjem usponu berzanskih indeksa na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones dosegnuo najviši nivo u devet mjeseci, nakon solidnih poslovnih rezultata nekoliko američkih kompanija i oporavka cijena nafte.

Juče su nakon neuspješnog sastanka najvećih svjetskih proizvođača, koji u nedjelju u Dohi nisu postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje, cijene ′crnog zlata′ prvo pale više od 5 posto.

No, nakon vijesti o štrajku radnika u kuvajtskom naftnom sektoru, do kraja dana nadoknadile su sve početne gubitke.

Premda su jutros cijene nafte pale, ipak su više nego što su bile juče u ovo doba. Tako je na londonskom tržištu cijena barela jutros skliznula 0,7 posto, na 42,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 39,65 dolara.

Najviše je jutros, više od 3 posto, skočio tokijski Nikkei indeks, nadoknadivši gotovo sve jučerašnje gubitke, izazvane strahovanjem ulagača od ekonomskih posljedica snažnog potresa u Japanu u subotu.
Skok Dow Jones indeksa na najviši nivo u devet mjeseci stvorio je kupovni trend koji je podstakao uspon Nikkei indeksa“, kaže Hiroki Allen, direktor u kompaniji Superfund Securities.

Japanske ulagače ohrabrilo je i slabljenje jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inostranim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Na valutnim je tržištima, naime, kurs dolara prema japanskoj valuti jutros dostigao 109,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 108,07 jena.

I evropska je valuta ojačala u odnosu na japansku, za 0,3 posto, pa joj je cijena dostigla 123,47 jena, odmaknuvši se od najnižeg nivoa od aprila 2013. godine.

U odnosu na američku valutu, kurs eura ojačao je, pak, 0,1 posto, na 1,1322 dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *