Kako da ostavite dobar utisak na razgovoru za posao?

Dodajte komentar

Izvor: Danikarijere.me

Prije nego što objasnimo faze razgovora za posao, potrebno je naglasiti da je svako konkurisanje za neku radnu poziciju jedinstveno i da ćete sa svakog razgovora izaći sa posebnim utiscima i iskustvima, bilo da dobijete posao ili ne. Činjenica je da se nije moguće pripremiti za svaki razgovor i to je nešto što plaši kandidate. Prirodno je da kandidati tako reaguju, jer žele da se što bolje predstave. Međutim, iako nećete biti u mogućnosti da se pripremite za svaku “zamku” razgovora za posao, ukoliko budete pratili naše savjete, svešćete mogućnost propusta na minimum i znaćete da ste učinili sve što je do vas.

Priprema za razgovor

Osnovni savjet i zlatno pravilo je – dobro se informišite o kompaniji u kojoj želite da se zaposlite! Jako je važno procijeniti da li je odabrana kompanija stvarno mjesto na kojem želite da razvijate svoju karijeru i da li će vam ista dati prostora za napredak. Možda vi odmah dobijete posao za koji ste se prijavili, ali šta ako posle nekog vremena shvatite da je sama kompanija, razlog zbog kojeg vaša karijera stagnira. Stoga, prije prijavljivanja, proučite vebsajt kompanije, stranicu na LinkedIn-u, prethodno oglašavane pozicije, a najbolje bi bilo, ukoliko je moguće, porazgovarati i sa zaposlenima te kompanije o njihovom iskustvu.

Nakon što ste prilagodili svoju radnu biografiju i informisali se o kompaniji,  onda je vrijeme da razmislite o tome kako ćete se predstaviti na razgovoru za posao.

Dobro je znati koja su to pitanja koja se obično postavljaju na razgovorima, a idealno bi bilo da znate konkretno za kompaniju za koju ste se prijavili. Loše je naučiti odgovore od riječi do riječi napamet. Ukoliko to uradite, velika je vjerovatnoća da ćete upasti u problem tokom razgovora, jer nećete biti prirodni, a poslodavac će odmah prepoznati da imate unaprijed sastavljen šablon koji pratite. Umjesto toga, na jednom listu papira samo naznačite ključne  stvari i ideje koje želite da istaknete u toku razgovora.

Ako ste dobili poziv za razgovor, sigurno ste dobili i instrukcije koje treba da ispoštujete – kada da dođete na razgovor i da li je potrebno donijeti sa sobom nešto od dokumenata. Pažljivo ispratite instrukcije, ne ustručavajte se da pitate ukoliko vam nešto nije jasno, a na zakazani razgovor dođite bar 5 minuta ranije.

Sve ono što treba da pripremite (npr. odjeću za razgovor, odštampanu radnu biografiju i ostala dokumenta iz datih instrukcija, notes i hemijsku), imajte spremno noć pred razgovor. Sigurnost u to da su tehničke stvari odrađene će vam omogućiti da pristupite razgovoru sa većim samopouzdanjem.

U toku razgovora

Trema je neprijatelj broj jedan prilikom razgovora za posao. Sasvim je prirodno da postoji trema, ali nemojte dozvoliti da vas nadvlada do te mjere da niste u mogućnosti da pravilno odgovarate na postavljena pitanja. Postoje razne tehnike i načini uz koje možete da umanjite tremu, a na ovom linku možete da pročitate neke od njih.

Evo i par konkretnih savjeta vezanih za sam razgovor:

  • Uđite u prostorije za razgovor sa osmijehom i jasno se predstavite poslodavcu.
  • Dobro saslušajte postavljena pitanja i odgovarajte direktno na njih. Bolje je odgovoriti “u tom dijelu nemam iskustva”, ili “za taj dio bi mi bila potrebna obuka”, nego pokušavati da usmjerite razgovor na nešto drugo kako biste izbjegli odgovor.
  • Ukoliko razgovarate sa više osoba u jednom intervjuu, odgovore upućujte osobi koja vam je postavila pitanje.
  • Kontrolišite pokrete, nemojte da mašete rukama, gledate u plafon ili oko sebe, ali nemojte biti ni statični. Ne prekidajte sagovornika, ne hvalite sebe, već samo konkretno navedite stvari koje ste postigli u poslovanju. Najbitnije od svega, nemojte da ste negativni, namršteni i nemojte kritikovati sve i svakoga.
  • Na razgovoru se ispituje vaše znanje i iskustvo koje posjedujete, ali ono što može presuditi u odluci je vaša ličnost. Ako pokažete poslodavcu da ste zainteresovani za zajednički poslovni napredak i da ćete se dobro uklopiti u već postojeći kolektiv, možda će vas izabrati čak i u odnosu na kandidate koji imaju više iskustva od vas.
  • Kada se ukaže prilika slobodno postavite pitanja za sve što je ostalo nejasno i što nije definisano.
  • Na kraju razgovora potvrdite dalji postupak informisanja i zahvalite se na ukazanoj prilici za razgovor.

Nakon razgovora

Nakon razgovora – budete strpljivi! Neki procesi traju i više od mjesec dana. Obaveza je poslodavca da vas obavijesti o rezultatima izbora, tako da vaše insistiranje na rezultatima samo par dana nakon razgovora može bespotrebno da produži proces ili čak da promijeni odluku poslodavca.

Na kraju, potrebno je naglasiti da nije uvijek sve do vas. Ukoliko se desi da ne dobijete željeni posao, a ispratili ste ove savjete – zapamtite da ste dali sve od sebe i budite zadovoljni tom činjenicom. Glavna karakteristika ljudi koji žele da uspiju je da oni ne odustaju. Ne odustajte ni vi, tražite nove prilike, istražujte, pripremajte se za razgovore i ubrzo će vam se trud isplatiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *