Zakon o konverziji franaka: Hrvatska završila posao, Crna Gora tek na pola

Dodajte komentar

Zakon o konverziji kredita uzetih u francima u Hrvatskoj je usvojen je mjesec nakon što je stupio na snagu u Crnoj Gori i za razliku od naše države u potpunosti je primijenjen.Tek krajem prošle godine Hypo Alpe Adria banka ponudila je klijentima zakonite anekse ugovora koje su oni prihvatili i potpisali. Međutim, problem su zatvoreni krediti i oni koj i su prenijeti na Hetu i B2Kapital. U Heti se nalaze 124 kredita, pet je u B2Kapitalu, a otplaćenih kredita je 116.

Problem u Crnoj Gori je taj što Heta i B2Kapital još nijesu primijenile Zakon o konverziji franaka u eure, tvrdeći da se on ne odnosi na kredite koje je Hypo Alpe Adria banka prenijela na njih.

Sa druge strane, predstavnici građana koji su uzeli kredite u švajcarcima više puta su ponovili da je zakon jasan i pozivali se na član 1 Zakona o konverziji franaka u eure.

Ovim zakonom obuhvaćeni su svi krediti koje su komercijalne banke odobrile klijentima u stranoj valuti švajcarski franak CHF, uključujući i one koje su banke jednostrano raskinule zbog nemogućnosti plaćanja od strane klijenata”, piše u prvom članu zakona.

I dok se u Crnoj Gori sudskim putem utvrđuje da li se Zakon odnosi na sve kredite, Hrvatska je praktično završila posao.

Ministarstvo finansija Hrvatske nedavno je obavijestilo javnost da dužnik kojem je otkazan kredit, a nije ispunjena dužnikova obveza, ima pravo na konverziju kao i da se zakon odnosi i na kredite koji su ustupljeni trećoj strani, npr. osiguravajućem društvu. Nakon objave hrvatskog ministarstva, zakon je počeo u cjelosti da se primjenjuje.

Sa druge strane, Crna Gora se nalazi tek na pola puta od konačne primjene zakona. Ministarstvo finansija Crne Gore je ranije na pitanja Dnevnih novina da li će dati rok banci da primijeni zakon, odgovorilo da te odgovore treba potražiti od Centralne banke.

Za odgovore Vas upućujemo na Centralnu banku Crne Gore. Takođe, s obzirom na to da su pomenuti zakon predložili poslanici, a ne Vlada, te da autentično tumačenje daje Skupština, preporučujemo da se obratite i parlamentu”, kazali su u Ministarstvu finansija.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *