Saudijska Arabija zbog niskih cijena nafte traži kredit

Dodajte komentar

Ovo bi bila prva značajna strana pozajmica saudijske administracije za više od deset godina.  Zvanični Rijad zatražio je od kreditora da predaju predloge za produženje petogodišnjeg zajma u američkim dolarima, sa mogućnošcću povecćanja iznosa, navode izvori.

Ovaj zajam se traži kako bi se izbalansirao deficit budžeta, nastao zbog niskih cijena nafte. Izvor Rojtersa je odbio da bude imenovan jer ovo nije javno objavljen konkurs. Novinari agencije su pokušali da kontaktiraju saudijsko Ministarstvo finansija i Centralnu banku, ali nisu dobili odgovor. Prošle nedjelje je ova agencija objavila kako Saudijska Arabija traži od banaka da razmotre ideju o međunarodnoj pozajmici, ali tada nisu objavljeni detalji o količini i dužini zajma.

Verus Partners, savjetnička kompanija sa sjedištem u Londonu koju su pokrenuli bivši bankari Sitigrupa Mark Eplin i Endrju Eliot, savjetuje saudijsku Vladu kako da se bavi ovim zajmom, navode izvori. Firma je poslala zahtjeve za predloge maloj grupi banaka u ime saudijskog Ministarstva finansija, navode izvori. Portparol Verus Partnersa nije bio dostupan za komentar.

Analitičari navode kako državne pozajmice 6 arapskih izvoznika nafte iz Zaliva mogle iznositi 20 milijardi dolara ili više u 2016. godini – što je velika promjena u odnosu na protekle godine kada je region imao dovoljno sredstava za kreditiranje drugih.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *