Neto dobit Triglav grupe veća četiri odsto

Dodajte komentar

Neto dobit Triglav grupe, u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje, u prošloj godini je iznosila 88,9 miliona eura, što je četiri odsto više u odnosu na 2014. godinu.

Dobit Triglav grupe prije oporezovanja, kako se navodi u saopštenju, iznosila je 102,5 miliona eura i dva odsto je veća u odnosu na 2014. godinu. 

Triglav grupa je u prošloj godini nastavila poslovanje u skladu sa strateškim usmjerenjima, koja se temelje na profitabilnosti i bezbjednosti poslovanja, kao i na očuvanju finansijske stabilnosti“, dodaje se u saopštenju.

U poređenju sa 2014. godinom fakturisana bruto premija osiguranja i saosiguranja Triglav grupe povećala se tri odsto na 919,1 miliona eura, prenosi Mina business.

Kombinovani koeficijent je 3,5 procentna poena bolji od planiranog i od vrijednosti u 2014. godini“, navodi se u saopštenju.

Na prošlogodišnje poslovne rezultate Triglav grupe, osim preuzimanja Skupne pokojninske družbe, značajno su uticali rast premije na tržištima van Slovenije, odsustvo masovnih štetnih događaja i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala.  Strateški naglasak na djelatnosti osiguranja, kako je ocijenio, donio je željene rezultate.

Zbog produbljivanja slovenačkog tržišta i daljeg razvoja Triglav grupa je posebnu pažnju posvetila oblasti zdravstvenih i penzijskih osiguranja. U prošloj godini preuzela je Skupnu pokojninsku družbu, koja je najveći ponuđač dobrovoljnih penzijskih osiguranja na slovenačkom tržištu“, dodaje se u saopštenju.

Triglav grupa sa učešćem na tržištu od 36 odsto uvjerljivo zauzima vodeći položaj na slovenačkom tržištu osiguranja.

Triglav grupa je ojačala svoj položaj na tržištu i van Slovenije u svih pet država u kojima je prisutna“, rekli su iz kompanije.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar kaže da je prošla godina bila pod znakom dobrog poslovanja Triglav grupe, potvrde visokih ocjena boniteta i visoke isplate dividende akcionarima.

Važan događaj predstavljalo je preuzimanje Skupne pokojninske družbe, a time i jačanje naše prisutnosti na tržištu penzijskih osiguranja u Sloveniji. Uspješno smo završili razvojne aktivnosti za uvođenje i ostvarenje zahtjeva Solventnosti II. To osiguranjima u Evropskoj uniji (EU) donosi promjenu u samoj kulturi poslovanja, jer zahtijeva vrijednovanje uticaja pojedine poslovne odluke na profil rizika osiguranja, na njegov kapital i finansijsko stanje“, rekao je Slapar.

On je dodao da je veći akcenat stavljen na proaktivno upravljanje svim rizicima kojima se osiguranje izlaže, a ne samo na dosadašnju usklađenost sa pravilima.

U Triglav grupi smo se prilagodili novim zahtjevima da i po novoj metodi izračunavanja adekvatnost kapitala ostane primjereno visoka“, zaključio je Slapar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *