Kako ukrasti 820.000 dolara Bitcoina dok radite kao tajni agent u SAD?

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravosuđa bivšeg je specijalnog agenta proglasilo krivim za krađu Bitcoin valute u vrijednosti od 820.000 američkih dolara. Shaun W. Bridges je priznao da je zloupotrijebio položaj i krao na radnom mjestu između 2012. i 2014. godine, dok je u američkom Baltimoreu radio na istrazi ilegalne online trgovine drogom Silk Road.

Istražiteljima je otkrio da je tokom istrage koristio svoje znanje i ovlašćenja administratora, te ušao na internet stranicu Silk Roada, odakle je periodično i s više različitih računa “selio” Bitcoine na svoj. Nakon višestrukih krađa između marta i maja 2013. godine, cjelokupni je iznos preselio na svoj račun u Americi. Osim krađe ilegalnog novca zarađenog na tržištu droge, bivši agent je optužen i da je davao pogređne informacije o toku istrage da ga ne ulove u krađi.Prije nego što je optužen i proglašen krivim, Bridges je šest godina radio kao specijalni agent na području elektronskog kriminala. Posao mu se sastojao od forenzičkih računarskih analiza kako bi preko njih lakše locirali, identifikovali i procesuirali potencijalne osumnjičene za cyber kriminal.

Inače, on nije prvi tajni agent koji se okoristio znanjem o digitalnoj valuti u korist svog bankovnog računa. Njegov kolega, koji je takođe radio na Silk Roadu, je 1. jula 2015. proglašen krivim za krađu i “pranje” 700.000 američkih dolara digitalnoj valuti.

slik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *