Osiguravajuće kuće smatraju Google konkurentskom prijetnjom

Dodajte komentar

Više od 40 posto osiguravača smatra Google potencijalnom konkurentskom prijetnjom zbog snažnog brenda i mogućnosti korištenja podataka o klijentima, pokazalo je najnovije istraživanje u tom sektoru.

Google je pretekao Amazon i Wal Mart i ocijenjen je najvećom konkurentskom prijetnjom za tradicionalni sektor osiguranja, pokazala je anketa savjetodavne kompanije Capgemini u kojoj je učestvovalo više od 150 izvršnih direktora osiguravateljskih kuća.

Istraživanje je objavljeno u utorak u sklopu godišnjeg izvještaja Capgeminija o svijetu osiguranja, a pokazalo je, između ostalog, da bi mladi, mobilnim telefonima okrenuti potrošači mogli zaobići tradicionalne osiguravače i odlučiti se za “novu, okretniju” konkurenciju. Tako je samo 34 posto klijenata mlađih od 35 godina izvijestilo o pozitivnom iskustvu s tradicionalnim osiguravačima dok je u grupi starijih od 35 godina takvu ocjenu iznijelo 55 posto ispitanika, pokazuje istraživanje Capgeminija, sprovedeno među više od 15.000 klijenata u 30 zemalja.

Osiguravači se u posljednje vrijeme sve više okreću tehnologiji kako bi dobili više informacija o klijentima i eventualno im ponudili povoljnije osiguranje. Tako su u segmentu automobilskog osiguranja posegnuli za telematikom, takozvanim crnim kutijama u automobilima, kako bi dobili više informacija o stilu vožnje klijenata, uz fokus na sigurnost. Sljedeće je područje interesa umreženi dom – tehnologija koja omogućuje da na daljinu isključite pećnicu i time izbjegnete potencijalni požar. Google je vlasnik kompanije Nest koja kreira softver za umrežavanje doma i mogla bi postati odskočna daska i za usluge osiguranja.

Da bi se uspješno nosili s nadolazećom konkurencijom, osiguravači moraju izgraditi brendove, naučiti iskoristiti podatke o klijentima u stvarnom vremenu i razviti okretne operativne modele, zaključak je Capgeminijevog istraživanja.

Neki stručnjaci za industriju osiguranja sumnjaju ipak da će tehnološke kompanije direktno ulaziti u prilično striktno regulisan sektor osiguranja. Vjerojatnije je da će sklapati partnerstva s osiguravačima, kojima bi to moglo ići na ruku, drže oni. Tako se u SAD-u Liberty Mutual već udružio s Nestom kako bi ponudio jeftinije osiguranje korisnicima Nesta.

Google neće postati osiguravajuće društvo, kazao je Nigel Walsh, rukovodilac britanskog osiguranja u Capgeminiju.

No, zahvaljujući proizvodima kao što je Nest “oni su značajan dio lanca vrijednosti u osiguranju zbog onoga što znaju o potrošačima, pojasnio je Walsh.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *