“Osam teških kriza potresa Evropu”

Dodajte komentar

Evropa je suočena sa osam istovremenih kriza, od izbjegličke krize i terorizma do Bregzita i Bliskog istoka, ocijenio je bivši nemački ambasador u SAD Klaus Šariot.

On je napomenuo da su izazovi EU uvjek davali podsticaj da ide naprijed, ali da je rješavanje problema spor proces budući da obuhvata 28 članica.

Prema njegovim riječima, te krize uključuju “rusku agresiju protiv Ukrajine“, terorizam, opasnost od dezintegracije EU zbog britanskog referenduma, porast populizma, krizu drzavnog duga, previranja na Bliskom istoku i po prvi put dovođenje u pitanje Šengenskog sistema slobode kretanja unutar Evrope.

“Znači imate osam istovremenih kriza, od kojih je svaka teška“, rekao je ambasador, koji je sada profesor na Flečerovoj školi na Unverzitetu Tafts, u intevjuu sa Stefenom Sabom, direktorom Transatlanske akademije Njemačkog maršalovog fonda u Vašingtonu.

On pred Evropom vidi potencijalne rizike ali i rješenja u vidu koordinacije pred izazovima, objavljeno je na sajtu Njemačkog maršalovog fonda.

Iako EU nema jednog lidera i nije jedinstvena, svjedoci smo nezapamćenog broja evropskih samita koji se sada održavaju gotovo svake nedjelje i nezapamćenog niza sastanaka ministara spoljnih poslova, finansija, unutrašnjih poslova, po čemu se već vidi da EU poćinje da reaguje, rekao je bivši njemački ambasador.

Na primer idućeg ponedjeljka će biti održan vanredni samit o izbjegličkoj krizi na kome će biti razmatrana konkretna pitanja i planovi i siguran sam da ćemo dobiti rješenja za bar jedno ili dva od tih pitanja“.

Kada je riječ o pitanju da li prgovarati sa Turskom, Šariot ukazuje da se stvara konsenzus, što je prije pola godine djelovalo nezamislivo.

Sada Turskoj nudimo značajna sredstva za ono što radi, ali takođe razgovaramo i o otvaranju novih poglavlja, i ne bi me čudilo da EU postigne uskoro dogovor sa Ankarom.

Po njegovom mišljenju SAD mogu da pomognu EU u rješavanju ovih kriza jer je većina njih globalnog karaktera, počevši od migrantske krize, Ukrajine i takozvane Islamske države.

Mnogi od ovih problema se mogu riješiti samo ako se držimo zajedno. Pogledajte primjer Rusije. Samo zahvaljujući tome što smo se dogovorili o setu sankcija mogli smo da ostavimo utisak na Putina a to važi i za sva druga pitanja, od terorizma do populizma“.

Na pitanje o raspoloženju u Njemačkoj prema EU, on je potvrdio da neki preispituju EU, ali oni su, kako kaže, u manjini.

Prema posljednjoj anketi javnog mnjenja preko 90 odsto ljudi vjeruje da je ispravno zaštiti izbjeglice a velika većina u Njemačkoj još vjeruje da je EU odgovor. Dva osnovna stuba njemačke spoljne politike ostaju EU i transatlantski odnosi.

Međutim, primetan je porast desničarskih populističkih partija i Njemačka nije usamljena u tome, dodao je on.

To se može vidjeti u Francuskoj, u SAD, u Danskoj, Holandiji, Mađarskoj čak i Poljskoj.To je zajednički problem zapadne liberalne demokratije i mi u Njemačkoj imamo sreću da te populističke partije podržava samo 10 odsto što je mnogo manje nego u drugim zemljama“.

Na pitanje kako bi izlazak Britanije uticao na EU, on je ocijenio da bi to imalo negativan efekat ne Evropu ali da bi efekat po samu Britaniju bio katastrofalan.

“Ne prestaje da me čudi koliko se malo o tome govori. To bi moglo dovesti do raspada Velike Britanije, odvajanja Škotske, morali bi da uvedu pravu granicu prema Irskoj. Mislim da bi Britanija izgubila mnogo više nego što bi dobila”.

B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *