Mali ali efikasan trik za štednju

Dodajte komentar

Zabluda je da morate imati mnogo novca da biste uspjeli da nešto ostavite “sa strane”. Imaju ljudi ista primanja i rashode, pa jedan jedva sastavi kraj sa krajem, dok drugi uspijeva da uštedi.

Odgovor leži u različitim karakterima, ali postoji psihološki trik koji od rasipnika može da napravi štedišu. Za to vam je potreban samo broj, vjerovali ili ne. Izaberite neku važnu cifru, bilo da je godina rođenja ili tekuća i odredite da je to iznos koji želite da uštedite mjesečno. Ili, ako vam je lakše da radite na dnevnoj bazi, uzmite manju cifru, na primjer datum rođenja ili broj vaših godina. Pa tako, ako imate 40, zadajte sebi cilj da svakoga dana uštedite 50 centi. Na mjesečnom nivou (30 dana) “zaradićete” 15 eura, a godišnje 150 eura.

Možda ta suma ne izgleda impozantno, ali ipak na raspolaganju imate novac koji ćete moći dobro da iskoristite. Objašnjenje ovog trika je jednostavno – iako svi u načelu znamo da štedimo, teško se disciplinujemo, a konkretna brojka nam u tome pomaže. Efikasan trik za one sa najmanjim primanjima je da svakodnevno sa strane ostave 10, 20 centi. Neće osjetiti štednju, a ipak će značiti za nekoliko mjeseci ili godinu dana.

Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *