Kredit za autoput skuplji 90 miliona

Dodajte komentar

Crna Gora veliki dio kreditnog aranžmana za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari od Smokovca do Mateševa finansira u dolarima, a otplaćuje u eurima, što, usled jačanja američke valute, čini kredit skupljim, ocijenio je potprsdsjednik foruma mladih SDP-a Filin Miloš.

On je kazao da je ministar finansija Radoje Žugić prošle sedmice ponovo konstatovao da je Crna Gora dobila nevjerovatno povoljan aranžman za finansiranje dionice autoputa u iznosu od 688 miliona eura.

Ono što Žugić uporno odbija konstatovati kao realnost, jeste činjenica da veliki dio te investicije finansiramo u dolarima, a otplaćujemo u eurima. Svako jačanje dolara u odnosu na euro, našu valutu, čini kredit skupljim, jer je za istu količinu dolara potrebno izdvojiti više eura – kazao je Miloš.

On je u reagovanju na Žugićeve navode, kazao da je godišnja kamatna stopa povoljna, ali da usled izlganja vjetrometini valutnog tržišta, ne može se reći da to znači i povoljne uslove kredita.

Euro je u odnosu na dan potpisivanja aranžmana oslabio oko 13 odsto. To znači da je glavnica kredita u ovom trenutku veća za skoro 90 miliona eura, dodao je Miloš.

Kredit kod Eksim banke podignut u dolarima iznosi 944 miliona. Kmata je dva odsto, grejs period šest godina, a rok otplate 20 godina.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *