Zbog drugog bloka veći računi za struju

Dodajte komentar

Međusobne optužbe i prepucavanja predstavnika MANS-a i drugih nevladinih organizacija sa predstavnicima Elektroprivrede u vezi sa projektom izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja obilježile su jučerašnji okrugli sto „Drugi blok Termoelektrane Pljevlja ekonomski i ekološki izazov”.

Dok u MANS-u tvrde da je projekat neisplativ, te da će koštati 3,5 milijardi eura, u EPCG navode da projekat neće koštati preko 450 miliona, te da nijedna banka ne bi dala kredit za projekat koji nije isplativ.Ines Mrdović (MANS) je kazala da Vlada treba da odustane od drugog bloka, jer nije ekonomski isplativ i dodala da je drugi blok „kontroverzni projekat” i „skupa prodaja magle”.

Drugi blok nije projekat od javnog interesa, jer je veća šteta nego korist od njega. Ukoliko postoji deficit električne energije, za koji mi smatramo da je vještački stvoren, ne treba ga rješavati kroz izgradnju novog izvora energijs kakva je TE, već da EPCG gradi objekte obnovljivih izvora energije, kazala je Mrdović na jučerašnjem okruglom stolu koji su organizovali MANS i Grin houm.

Ona je predstavila MANS-ov izvještaj o ekonomskoj (ne) isplativosti izgradnje drugog bloka TE i kazala da će investicioni troškovi biti oko milijardu eura, a ukupni 3,5 milijardi, te da će ga finansirati građani kroz veće račune za struju i vrlo vjerovatno nove fiskalne namete.

Investicioni troškovi se mogu procijeniti na najmanje milijardu eura, dok Vlada prikazuje da su troškovi samo troškovi izgradnje i nabavka opreme, ali oni su mnogo veći. Vlada nije uračunala kamate na kredit, rekonstrukciju prvog bloka, koja se može procijeniti od 60 do 100 miliona eura, otvaranje novih rudokopa, rekultivaciju rudnika, zatvaranje deponije Maljevac, trošak emisija ugljen-dioksida (C02) i troškove zdravlja koji se procjenjuju na 2,5 milijardi eura. Za 40 godina rada drugi blok TE mogao bi koštati 3,5 milijardi eura, kazala je Mrdović.

Prema njenim riječima, projekat ne donosi nova zapošljavanja, a Rudnik uglja bez državne pomoći ne može finansijski pratiti projekat drugog bloka. Problematične su i komercijalne rezerve uglja, kojih ima dovoljno za 20 godina rada drugog bloka TE.

Specijalista za kontrole projekga u EPCG Ivan Mrvaljević je rekao da je studija MANS-a paušalna i loše napravljena, te da barataju netačnim podacima i obmanjuju javnost.

Troškovi finansiranja još nijesu dogovoreni, ali ukupan trošak ni u jednoj varijanti neće preći 450 miliona eura. Drugi blok je u skladu sa najstrožim pravilima EU i poboljšaće se ekološka situacija u Pljevljima. Trošak životne sredine ulazi u proizvodne cijene struje, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da ukupna cijena rekultivacije ne može preći iznos od pet miliona eura za sve kopove, a ne 85 miliona, koliko se navodi u studiji.

Nijednoj banci ne pada na pamet da daje kredit bez pozitivnih rezultata fizibiliti studije, odnosno ne postoji rizik da se počne realizacija projekta ako nije ekonomski isplativ. Baratate netačnim podacima i nijeste ni pokazali kako ste došli do tih famoznih 3,5 milijardi eura, istakao je Mrvaljević.

Mrdović je odgovorila da je frapirana time što se kamate ne računaju u trošak drugog bloka i istakla da iz EPCG nijesu kazali kako će drugi blok uticati na cijenu struje.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *