Jedina zemlja u svijetu koja ima devet valuta

Dodajte komentar

Za većinu ljudi promjena novca u jednoj valuti je zbunjujuća, a zamislite da morate da pratite devet. Ova činjenica teško pada biznismenima u Zimbabveu, koji su prisiljeni biti u ulozi deviznih trgovaca, nakon što je njihova nacionalna valuta srušena i povučena iz upotrebe.

Naime, Zimbabve već nekoliko godina nema nacionalnu valutu, a sve zbog neuspjelog sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom.

Vlada ove države odlučila je da pored američkog i australijskog dolara uvede i južnoafrički rand, euro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijski rupi i afričku pulu.

Većina valuta postoji u svrhu trgovanja“, rekao je za CNN guverner tamošnje banke John Mangudya.

Pedeset posto naše trgovine odvija se s Kinom i Južnom Afrikom, tako da moramo dopustiti trgovinu u raznim valutama“, dodao je on.

Na ulicama glavnog grada Hararea, većina preferira američki dolar, ali trgovci su primorani da prihvataju različite valute. U blizini granice s Južnom Afrikom i Bocvanom popularni su rand, pula i euro. Ipak, popularnost randa je nedavno opala, nakon što je prošle godine “potonuo” za 30 posto.

Valutna kriza u Zimbabveu je počela 2000. godine, kada je vlada sprovodila agresivne zemljišne reforme. Kombinacija sankcija i gubitka povjerenja u privredi dovela je do pada dolara u ovoj zemlji.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *