Kako je Rumunija riješila problem loših kredita

Dodajte komentar

Iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da veća rezervisanja banaka za portfolio problematičnih kredita motiviše banke da ih prodaju investicionim fondovima.

Kao primjer zemlje koja je uspješno smanjila nivo nenaplativih kredita (NPL), vodeći ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Peter Tabak je naveo Rumuniju.Rumunija je, prema njegovim rečima, uspjela da smanji nivo NPL-ova sa preko 20 odsto početkom 2014. na 12 odsto krajem 2015. godine.

Tome je doprinijelo uvođenje veće provizije centralne banke na takve kredite, i to je pomoglo da banke prodaju dobar dio portfolia problematičnih kredita privatnim investitorima. To je jedan od načina o kojima bi trebalo razmišljati”, objasnio je on.

Tabak je rekao da je važno da se razmišlja o većim provizijama u skladu sa međunarodnom standardima finansijskog izvještavanja, ali da to nije jedina mjera.

Generalno, potrebno je i odgovarajuće regulatorno okruženje, što je i najvažnije, ali trebalo bi i privući investitore. Tu međunarodne finansijske institucije mogu mnogo da pomognu ukazujući na primjere dobre prakse, ali i pružajuci konkretnu tehničku pomoć i savjete“, rekao je Tabak i dodao da bi trebalo razmišljati i u pravcu kako pomoći investitorima da restruktuiraju preduzeća koja zapravo i čine nenaplativu imovinu, u slučajevima kada je to moguće.

Rješenje za to vidi u efikasnijoj stečajnoj i likvidacionoj proceduri, te ukazuje da je potrebno da se ti procesi skrate.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *