MMF-ov konkurent mijenja sliku svijeta

Dodajte komentar

Nova razvojna banka BRIKS-a potpisuje ugovor o uspostavljanju sjedišta u Šangaju, što je zadnji korak Penkinga u izmjeni globalne slike finansijskih institucija.

Direktor Nove razvojne banke, K.V.Kamat, izjavio je u Šangaju da se odobravanje prvih projekata očekuje u aprilu, i da će ove godine biti odobreno između 10 do 15 projekata, uglavnom u oblasti obnovljivih izvora energije.

Banka će imati početni kapital od 50 milijardi dolara, ali je saopšteno da su članice uplatile tek milijardu dolara, prenosi agencija Frans pres.

Ruski ministar finansija i predsjedavajući Odborom guvernera u BRIKS banci, Anton Siluanov, rekao je u Šangaju, gdje se održava sastanak guvernera centralnih banaka i ministara finansija iz Grupe 20 (G20), da zemlje BRIKS-a planiraju da investiraju u infrastrukturne projekte i da razmatraju investicije u hidroenergiju i električnu energiju.

Siluanov je dodao da banka razmatra mogućnost uključivanja novih članica.

Uglavnom ćemo investirati u infrastrukturne projekte, energetiku, a prioritet će biti razvoj ekoloških izvora energije”, kazao je on, dodajući da će izvesna sredstva biti prikupljena “u nacionalnim valutama, na nacionalnim tržištima, za finansiranje projekata u zemljama članicama“.

Banka BRIKS-a je dobila “AAA” vrhunski kredittni rejting od kineskih kreditnih agencija, navodi Frans pres.

Nova razvojna banka, koju su osnovale članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), doživljava se kao rival finansijskim institucijama u Vašingtonu, Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, a njen zvanični sajt to i potvrđuje, budući da je opisana “kao alternativa” ovim institucijama koja će pomoći u pokrivanju potreba u infrastrukturi i održivom razvoju.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *