Svijet ne može pobjeći od krize

Dodajte komentar

Posle nekoliko godina relativnog mira na tržištima i stabilnog globalnog rasta, šanse za recesijom su ponovo visoke i samo rastu, procjene su banke Sitigrup.

Prema našem mišljenju, rast globalne ekonomije je na veoma nepouzdanoj tački, posle dvije do tri godine relativnog mira“, saopštio je tim ekonomista Sitigrupe predvođen Viljemom Buiterom, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

“Dugogodišnji problemi u svjetskoj ekonomiji odnose se na strukturalno i ciklično usporavanje Kine i njen neodrživi režim deviznog kursa, zatim na ogroman nivo duga u mnogim zemljama svijeta, kao i na tekuću regionalnu i geopolitičku krizu“, naveli su ekonomisti.

Oni su istovremeno revidirali svoju prognozu rasta globalne ekonomije za tekuću godinu, na 2,5 odsto sa prethodno projektovanih 2,7 odsto.

Najnovije pogoršanje perspektiva globalne ekonomije je, kako se navodi u izvještaju, posljedica skromnog pogoršanja izgleda razvijenih zemalja i pooštravanja finansijskih uslova u drugim zemljama.

U zaključku izvještaja, Sitigrup navodi da je za izbjegavanje recesije i većeg usporavanja potencijalnog rasta BDP-a, svijetu potrebna globalna verzija “Abenomiks plusa”, što bi prema terminologiji ove banke označavalo labavu monetarnu politiku kombinovanu sa fiskalnim podsticajima i strukturnim reformama, prenosi “Blumberg”.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *