Tehnologioje koje će nam promijeniti život

Dodajte komentar

Ono što se danas čini čudesnim, sutra će biti tehnologija u širokoj upotrebi, kaže Jason Pontin, glavni urednik najstarijeg tehnološkog časopisa na svijetu Technology Review. Taj časopis, koji od 1899. godine izdaje prestižni Massachusetts Institute of Technology (MIT), upravo je objavio redovitu listu 10 tehnologija budućnosti. Riječ je o listi tehnologija koje će idućih godina imati presudan uticaj na našu svakodnevicu.

1. Imunološki inženjering

Riječ je o revolucionarnoj terapiji kod koje se T-stanice imunološkog sistema pacijenta oboljelog od tumora izoluju, a zatim genetski modifikuju tako da napadaju tumorske stanice. Modificirane T-stanice zatim se vraćaju u organizam i kreću u lov na tumorske stanice. Ta terapija, koja je još u eksperimentalnoj fazi, dosad je primijenjena kod više od 300 pacijenata, često sa spektakularnim rezultatima koji su doveli do potpunog povlačenja bolesti. Najpoznatiji pacijent je mala Britanka Layla Richards, koja je zahvaljujući ovoj vrsti imunoterapije izliječena od limfoblastične leukemije. “Imunološki inženjering” najviše obećava u terapiji leukemija, ali naučnici smatraju da bi mogao dovesti do novih oblika liječenja HIV/AIDS infekcije, te autoimunih bolesti poput multipla skleroze i artritisa. Ta bi terapija mogla postati dostupna za jednu do dvije godine.

 2. Precizno mijenjanje gena u biljkama

Dosad smo u više navrata pisali o mogućoj primjeni revolucionarne tehnologije CRISPR kod genetskih modifikacija na embrijima i novih terapijskih pristupa u liječenju HIV/AIDS infekcije i hemofilije. No, ta nova tehnologija, koja omogućava ciljano modifikovanje ili zamjenu jednog ili više gena, ima veliki potencijal kod biljaka. Jednostavna i jeftina, tehnologija CRISPR već je u Kini rezultirala stvaranjem pšenice otporne na gljivice te riže pojačanog prinosa. CRISPR bi široku primjenu kod uzgoja kultura otpornih na bolesti i nametnike mogao naći u idućih pet do 10 godina.

3. Slack

Od 2013. godine, kad je lansiran u San Franciscu, Slack je postao najbrže rastući softver za komunikaciju unutar kompanije te danas ima dva miliona korisnika. Slack, čiji je tvorac Stewart Butterfield, jedan od osnivača Flickra, omogućava brzu i jednostavnu komunikaciju s kolegama uz pomoć instant poruka i chatova skraćujući vrijeme koje se troši na na e-mailove. Funkcioniše slično kao Facebookov Messenger: razgovori su dostupni svima i svaku poruku koju pošaljete vide svi članovi vašeg tima.

4. Online trgovina naših gena

Ove godine kalifornijska biotehnološka kompanija Helix ponudiće na tržištu jedinstvenu aplikaciju, DNK app. Riječ je o online trgovini za informacije o našim genima uz pomoć koje ćemo na jednostavan i jeftin način naučiti više o vlastitim zdravstvenim rizicima i predispozicijama za bolesti.

Na ideju za aplikaciju suosnivač Helixa Justin Kao došao je kada je prije par godina čuo da je otkriven gen za sklonost slatkišima. – Dao bih pet dolara da saznam nosim li taj gen – pomislio je tada Kao, koji je veliki ljubitelj slatkiša. Sada se ta mogućnost pruža kupcima DNK appa. Svaki kupac aplikacije daće uzorak dnk kako bi se mogli sekvencirati i analizirati njegovi geni. Ti podaci biće digitalizovani i dostupni kupcu preko online trgovine na njegovom pametnom telefonu.

5. Rakete za višekratnu upotrebu

Od 1957. godine u svemir je poletjelo na hiljade raketa, dizajniranih tako da svoj put završe nakon što lansiraju satelit ili letjelicu. No, milijarderi Elon Musk, vlasnik kompanije Space X, i Jeff Bezos, vlasnik Blue Origina, krajem prošle godine uspješno su lansirali svoje višestruko upotrebljive rakete Falcon 9 i New Shepard, što otvara novu eru svemirskih putovanja.

6. Tesla autopilot

Kompanija Tesla Motors, takođe vlasništvo Elona Muska, lansirala je u oktobru prošle godine softver Tesla Version 7.0 koji tome popularnom elekričnom automobilu, simbolu Silicijumske doline, pruža opciju autopilota. Softver pruža opciju automatskog prestrojavanja iz jedne u drugu traku jednostavnim uključivanjem žmigavaca. Isto tako, nudi i autopark mogućnost pronalaženja slobodnog mjesta na parkiralištu te parkiranja bez prisutnosti vozača. Stoji dodatnih 4250 dolara, a dostupan je za sve automobile proizvedene nakon septembra 2014. godine.

7. Solarna fabrika

U Buffalu, u saveznoj državi New York, u toku je gradnja 750 miliona dolara vrijedne solarne elektrane. Riječ je o najvećoj solarnoj elektrani u Sjevernoj Americi i jednoj od najvećih na svijetu. Sadrži 10.000 solarnih panela snage jedan gigavat koje je proizvela kompanija SolarCity. “Solarna fabrika ” trebala bi početi s radom iduće godine, a predstavlja prekretnicu u korištenju solarne energije.

8. Interfejs za konverzaciju

Internet kompanija Baidu, poznata i kao kineski Google, lansirala je moćnu govornu tehnologiju koja će više od 691 miliona korisnika u Kini olakšati upotrebu njihova pametnog telefona.

9. Roboti koji uče jedni druge

Američki i njemački naučnici rade na razvoju robota koji uče zadatke, a zatim to znanje prenose drugim robotima. Takvi roboti mogli bi se koristiti kao pomoć vojnicima na prvim linijama fronta ili bi pomagali pacijentima prikovanima za postelju. Technology Review predviđa da bi se takvi roboti na tržištu mogli pojaviti za tri do pet godina.

10. ‘Energija iz atmosfere’

Čak i najmanjim uređaji povezanim s internetom potrebne su baterije ili punjači. No, uskoro više neće biti tako. Zahvaljujući tehnologiji koju Technology Review naziva “pasivni Wi-Fi”, za dvije-tri godine u upotrebi će biti gadgeti koji će raditi i komunicirati uz pomoć energije prikupljene od obližnjih TV, radio ili Wi-Fi signala.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *