Prijavite biogafiju u ovu bazu i posao će vam nuditi poslodavci širom Evrope

2 komentara

Europski parlament usvojio je u četvrtak zakon kojim se preoblikuje  mreža evropskih službi za zapošljavanje (EURES) u bazu podataka onih koji traže posao i za cijelu Evropu. Cilj ovog zakona je pomoć u borbi protiv nezaposlenosti uz bolje sparivanje ponude i potražnje na tržištu rada. Ažurirana pravila, već dogovorena s Vijećem, pridaju veću pažnju prekograničnim regijama i mladima. “Svjedoci smo visokog stepena nezaposlenosti u nekim zemljama EU-a, a u isto vrijeme postoje i 2 milina nepopunjenih radnih mjesta zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. EURES platforma u prvoj fazi ekspanzije mogla bi olakšati pristup više stotinama radnih mjesta koja su još uvijek upražnjena”, rekao je izvjestilac Heinz K. Becker (EPP, AT).

Nikada prije nismo vidjeli ovakav način pružanja podrške, posebno mladim ljudima koji su u potrazi za poslom. Svaki kandidat za radno mjesto od sada ima mogućnost da ispuni svoju biografiju  i prijavi se za posao. Njihove biografije sada može izabrati bilo koji poslodavac širom EU“, dodao je Becker.

Novi EURES portal (Evropski portal za mobilnost pri zapošljavanju) automatski bi spojio biografije s odgovarajućim ponudama radnih mjesta. Takođe, sva radna mjesta objavljena u službenim zavodima za zapošljavanje u zemljama članicama biće dostupna na EU web portalu.

Automatizovano usklađivanje radnih mjesta i molbi za zapošljavanje biće besplatno za radnike; ne bi trebalo biti diskriminacije na temelju nacionalnosti, što se tiče zapošljavanja, plata i drugih uslova rada, a potrebno je i osigurati pristup za osobe s invaliditetom.

Zastupnici Parlamenta uspjeli su proširiti mrežu, tako da član može postati i privatna organizacija koja pruža usluge i radnicima i poslodavcima. Privatne organizacije za zapošljavanje mogu se pridružiti mreži te će njihova slobodna radna mjesta biti oglašena na internet portalu zajedno s onima javnih službi. Takođe su prihvatili amandman kojim se potiču  prekogranična tržišta rada EURES-a.

Zastupnici su takođe uveli amandman koji isključuje obvezno oglašavanje javno finansiranih pripravničkih mjesta, zbog razlika u obrazovnim sistemima i različitim zakonima na tržištu rada u zemljama članicama.

Sljedeći koraci

Ovaj zakon, u obliku u kojim ga izglasa Parlament, još treba službeno usvojiti Vijeće ministara. Na snagu će stupiti nakon objavljivanja u Službenom listu Evropske Unije, a države članice moraju u roku od dvije godine implementirati zakon.

 Kontekst

Poboljšana mreža EURES pomaže radnicima u prevladavanju prepreka mobilnosti, povećava pristup mogućnostima zapošljavanja širom EU-a i pomaže u olakšavaju stvaranja radnih mjesta.

EURES baza podataka uspostavljena je 1993. kao mreža za saradnju Evropske komisije i javnih zavoda za zapošljavanje država članica EU-a (kao i Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna) te partnera, poput privatnih agencija za zapošljavanje, sindikata i udruga poslodavaca.

Nedostaci koji su se do sada pojavili su: nepotpuna baza slobodnih radnih mjesta i biografija; ograničeno automatsko spajanje biografija i oglasa; i nedovoljno prekograničnih informacija o radu. Broj zaposlenih koji rade u drugim državama članicama – ne uključujući pogranične prekogranične radnike – iznosi samo 7,5 miliona osoba ili 3,1% aktivnog stanovništva.

EURES u praksi pruža svoje usluge putem portala i putem mreže od oko 1 000 EURES-ovih savjetnika koji su u svakodnevnom kontaktu s tražiteljima posla i poslodavcima širom Evrope.

Više informacija potražite na:

EP Research briefing: Enhancing workers’ mobility and reinvigorating EURES
http://www.europarl.europa.eu/EPRS/EPRS-AaG-577975-Enhancing-workers-mobility-reinvigorating-EURES-FINAL.pdf 

EP Research briefing: Reform of the European Network of Employment Services (EURES)

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2014/528792/EPRS_BRI(2014)528792_EN.pdf

Poslovni

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *