Tokom ove godine još jedna nova banka u Crnoj Gori

1 komentar

Još jedna banka mogla bi ove godine da počne da radi na crnogorskom tržištu, kaže bankarski ombudsman Halil Kalač.

U Crnoj Gori posluje 14 banaka i šest mikrokreditnih finansijskih institucija, a ima naznaka da će u 2016. početi sa radom još jedna banka. Ima komentara da je to veliki broj i da Crnoj Gori nije potreban toliki broj banaka. Broj nije bitan već ponuda koju one nude i cijena tih proizvoda“, kazao je on za radio Antena M. 

Čim postoji interesovanje za otvaranje novih banaka, to je znak da su uslovi rada u našoj zemlji povoljni, kaže Kalač. Vjeruje da crnogorske banke imaju mogućnost da povećaju kreditnu aktivnost i obore kamate.

U prilog tome govori i podatak da su u posljednjim mjesecima 2015. depoziti u bankama bili veći od odobrenih kredita.

No, kamatne stope i dalje su visoke.

Veće su mnogo u poređenju sa EU gdje su ispod tri posto a veće su i od nekih ekonomija u okruženju. Zaključno sa novembrom 2015. prosječna efektivna ponderisana kamatna stopa na ukupno odobrene kredite iznosila je 8, 65 odsto ,dok je na novoodobrene kredite nešto niža 7, 36. Došlo je do blagog pada kamatnih stopa, na ukupne kredite on se kreće od 0,5 do jedan odsto, na novoodbrene oko 1, 5 odsto. Taj postotak pada kamatnih stopa u 2015. je pak ocijenjen kao nedovoljan” istakao je Kalač.

Banke dobro posluju, dok sa druge strane računi mnogih firmi su blokirani, ukazuje Kalač. Na sreću, zabilježen je trend pada loših kredita. Preduzeća takođe moraju otplatiti svoje kredite.

Korak naprijed u rješavanju tih problema je tzv. Podgorički model odnosno Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju između banaka i preduzeća.

Zabrinjava međutim to što iako je primjena zakona počela početkom 2015. on praktično nije zaživio“, zaključio je Kalač.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *