Prepolovljena zarada naftnih kompanija

Dodajte komentar

Niska cijena nafte koja je za posljednjih godinu i po dana pala za više od 70 odsto, prepolovila je zaradu svjetskih i evropskih naftnih kompanija.

Uporednom analizom jasno se vidi da je profit Exxon Mobila, za prošlu godinu prepolovljen u odnosu na 2014. godinu kada je bio 32,5 milijardi dolara, a sada 16,2 milijardi, što je pad za više od 50 procenata.

Investiciona ulaganja su manja za oko 19 odsto, a prognoza za ovu godinu je da će biti još niža za oko 25 odsto nego u 2015. godini. Glavni razlog je dalji pad cijene sirove nafte.

British Petroleum zabilježio je minus od 6,5 milijardi dolara, što je lošiji rezultat i u odnosu na 2010. godinu kada je ova kompanija imala ogroman trošak zbog izlivanja nafte i Meksički zaliv.

Ništa bolje nije ni u Shellu gdje je profit manji za 53 odsto 2015. nego što je bio godinu dana ranije i iznosi 10,7 umjesto 22,6 milijardi dolara. Osim toga u ovoj kompaniji je ukinuto 10.000 radnih mjesta.

OMV grupa ima neto gubitak od 1,1 milijardu eura, a komapnija Total gdje je neto dobit manja za 10,5 milijardi dolara kažu da će u ovoj godini ulaganja biti za oko dvije milijarde dolara manja nego što je prvobitno bilo planirano.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *