Najveće britanske kompanije protiv Brexita

Dodajte komentar

Šefovi trećine najvećih britanskih kompanija založili su se danas da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji i upozorili na opasnosti po privredu u slučaju da se na referendumu izglasa njen izlazak iz Unije.

U pismu londonskom The Times, oko 200 biznismena, šefova kompanija koje zapošljavaju više od 1,2 miliona ljudi, upozorilo je da bi izlazak iz Evropske unije mogao da ugrozi privredu, odnosno radna mjesta i investicije u Velikoj Britaniji.

Posle pregovora premijera (u Briselu s evropskim liderima), vjerujemo da je Velikoj Britaniji bolje da ostane u reformisanoj Evropskoj uniji. On je obezbijedio privrženost EU smanjivanju tereta propisa, produbljivanje jedinstvenog tržišta i potpisivanje ključnih međunarodnih trgovinskih sporazuma“, navodi se u pismu čije je pisanje organizovao kabinet premijera Davida Camerona.

Među potpisnicama je 36 direktora kompanija sa londonskog berzanskog indeksa FTSE 100, kao što su BT, Marks and Spencer, Burberry, Kingfisher i Vodafone. Pismo su potpisali i direktori aerodroma Heatrow i Getwick.

Downing Street 10 ocijenio je da pismo šefova velikih kompanija pokazuje zabrinutost za ekonomiju u slučaju Brexita, dok pristalice izlaska iz EU istilču da dvije trećine najvećih kompanija nije potpisalo pismo, što, prema njihovom tumačenje, pokazuje da biznismeni nisu jedinstveni, kao i da male kompanije znatno povoljnije gledaju na izlazak iz EU.

Cameron je referendum o članstvu u EU zakazao za 23. jun, pošto je u petak postigao dogovor s liderima EU o nekim reformama i, kako je rekao, “specijalnom statusu” Velike Britanije u EU.

BBC navodi da je pismo trebalo da potpiše polovina direktora sa indeksa FTSE 100, koji obuhvata 100 najvećih kompanija sa londonske berze po tržišnoj vrijednosti, ali da Downing Street nije razočaran zbog trećine potpisnika, uz obrazloženje da je u velikim kompanijama potrebna dugačka procedura za zauzimanje političkog stava.

Euroskeptični tabloid Daily Mail navodi da je većina najvećih kompanija odbila da potpiše pismo podrške Cameronu. Među njima su Seinsberry, Tesco, kao i banke Loyds, Royal Bank of Scotland i Barkleys. List navodi da su pismo potpisali “multinacionalne korporacije kao što su HSBC, BAE sistems, BT, Royal Dutch Shell, Rio Tinto i BP“.

Vrijednost britanske funte prema dolaru opala je juče pošto je uticajni torijevac i gradonačelnik Londona Boris Johnson odlučio da se pridruži kampanji za izlazak iz EU. Pored pada funte, na kladionicama su povećane kvote za Brexit. Kvota na ostanak u EU je 2/5, a za izlazak 15/8.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *