Pao izvoz švajcarskih satova, sedmi mjesec zaredom

Dodajte komentar

Izvoz švajcarskih satova je u januaru smanjen sedmi mjesec zaredom, pošto su pad berzanskih indeksa i usporavanje rasta globalne ekonomije nagrizli tražnju za luksuznim satovima na njihovim ključnim tržištima, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Dvije ključne destinacije za izvoz švajcarskih satova, Honkong i SAD, glavni su krivci za globalnu krizu u sektoru izvoza satova, navodi se u saopštenju Federacije švajcarskih proizvođača satova.

Isporuke su smanjene za osam odsto u januaru, na 1,52 milijarde franaka, u odnosu na rast isporuka od 3,7 odsto iz januara 2015. godine, prema podacima švajcarske carinske službe.

Proizvođači satova, poput Roleksa i Kartijea, teško su pogođeni rastućim troškovima proizvodnje zbog jakog franka, kao i jenjavanjem tražnje u Kini, navodi njujorška agencija.

U 2015. godini, izvoz švajcarskih satova je smanjen za 3,3 odsto, što je bio prvi godišnji pad od 2009. godine.

Izvoz u Honkong je u januaru pao 12. mjesec zaredom, i to za 33 odsto, što je najveći pad od oktobra prošle godine, dok je izvoz satova u Kinu smanjen za 1,9 odsto, a u SAD za 14 odsto.

Broj pošiljki za Francusku se u januaru oporavio, za 4,7 odsto, dok je izvoz u Japan porastao za snažnih 36 odsto, pošto je veliki broj kineskih turista odabrao tu zemlju za odmor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *