Mišljenje stručnjaka: Kada je negativna kamata efikasna

1 komentar

Negativne kamatne stope su korisnije u manjim, otvorenim privredama koje se suočavaju sa valutnim izazovima nego u velikim ekonomijama koje su snizile kamate ispod nule kako bi podstakle privredni rast, mišljenje je ekonomista koje je anketirao „Bloomberg“.

Od 63 anketirana stručnjaka, njih 90 odsto je pozitivno ocijenilo mjere Centralne banke Danske, a 70 odsto ih smatra da je i potez monetarnih vlasti Švajcarske ekonomski opravdan. Sličnosti između ove dvije zemlje su evidentne; obije su relativno male ekonomije, a negativne kamatne stope su uveli kako bi podržali nacionalnu valutu.

U nastojanju da izbjegne deflaciju i poveća kreditiranje, Evropska centralna banka je 2014. snizila kamate ispod nule. Inflacija je prošle godine četiri puta pala ispod nule i procjene su da će se taj trend nastaviti. Zato nije čudo što je tri petine ekonomista ocijenilo monetarnu politiku ECB kao neefikasnu, konstatuje „Bloomberg“

Švedska Riksbank se prošle godine pridružila grupi banaka koje su uvele negativne kamate kako bi spriječila deflaciju, ali je po mišljenju ekonomista prošla gore od ECB. Međutim to je nije spriječilo da prošle sedmice dodatno snizi repo stopu, sa minus 0,35, na minus 0,50 odsto.

Bank of Japan je nedavno uvela negativne kamatne stope i još se ne može govoriti o efektima ovog poteza. Međutim, samo 27 odsto ekonomista smatra da će iznenađujuća odluka guvernera Haruhiko Kurode pomoći u borbi protiv deflacije i podržati privredni rast.

Može li se očekivati dalje snižavanje kamata

Ekonomisti koje je anketirao „Bloomberg“ smatraju da su centralne banke Švedske i Danske dotakle donju granicu, dok će Evropska centralna banka vjerovatno sniziti kamatu za još 20 baznih poena, na minus 0,50 odsto. Kad je u pitanju Centralna banka Japana analitičari vjeruju da bi se kamatna stopa mogla sniziti do nivoa minus 0,30 odsto.

Swiss National Bank se izdvaja po svojim mo0gućnostima snižavanja kamatnih stopa i očekuje se da će na kraju referentna kamata iznositi minus 1 odsto. To bi joj i dalje ostavilo slobodnog prostora od 25 baznih poena, što znači da SNB može bez problema spustiti kamatu na minus 1,25 odsto.

Do kada negativne kamate

Svih pet banaka će, najmanje, do 2018. držati kamate u zoni ispod nule. Centralna banka Danske može držati negativne kamate najduže pet ipo godina. Za ECB i Švajcarska taj rok je 4 godine a tri za Japan i Švedsku, uvjereni su ekonomisti.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • A zasto bi Bloomberg za monetarna pitanja bio kredibilan izvor… Oni imaju interesa da monetarnu pricu uvijek navode na vodenicu uzasavajucih kalkulacija sa trzista kapitala i valuta i dda upravljaju rezultatima bilo kojeg istrazivanja unaprijed…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *