Lagard reizabrana za drugi mandat na čelu MMF-a

Dodajte komentar

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odlučio je juče da Kristin Lagard bude reizabrana na funkciju generalnog direktora te finansijske institucije.

Drugi mandat Lagardove na čelu MMF-a, u trajanju od pet godina, počeće 5. jula, saopštio je Fond, a prenosi agencija Rojters.

Lagard, koja je bila jedini kandidat nominovan za ovu poziciju, izabrana je konsenzusom, navodi se u saopštenju MMF-a.

Donoseći ovu odluku, izvršni odbor direktora je pohvalio snažno i mudro liderstvo Lagardove tokom prvog mandata. U turbulentnim vremenima za globalnu ekonomiju, Lagardova je ojačala sposobnost Fonda u pružanju podrške članicama kroz savjete, izgradnju kapaciteta i finansiranje“, izjavio je predsjedavajući u izvršnom odboru MMF-a, Aleksej Mozhin.

Lagard, nekadašnja francuska ministarka finansija, preuzela je 2011. godine čelnu poziciju u MMF-u, kada je dotadašnji generalni direktor Dominik Stros Kan podnio ostavku zbog seksualnog skandala.

Ona je prva žena na čelu MMF-a, koji je osnovan tokom Drugom svjetskog rata kako bi koordinisao međunarodnu monetarnu politiku i davao pozajmice državama koje su suočene sa budžetskim manjkom.

Lagardova, koja je i stručnjak za međunarodno pravo, bila je tokom finansijske krize 2008. godine na čelu Savjeta ministara finansija i privrede EU.

Tokom prvog mandata na čelu MMF-a zalagala se za to da se tržištima u razvoju, poput Kine, omogući veće glasačko pravo unutar Fonda, i da se pokloni veća pažnja pitanjima kao što su klimatske promjene i globalni jaz u primanjima između bogatih i siromašnih.

Caoital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *