Slike Radovana Burića u prostoru za umjetnost Societe Generale banke Montenegro

Dodajte komentar

Mladi akademski slikar Radovan Burić predstavio se ciklusom slika u prostoru za umjetnost, u Upravnoj zgradi  Societe Generale banke Montenegro.

Burić, rođen u Podgorici 1986. godine, diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti  (FLU) na Cetinju 2009. godine, na odsjeku za slikarstvo, u klasi profesora Rajka Todorovića. Dobitnik je godišnje nagrade FLU za slikarstvo 2009. i Otkupne nagrade Ekonomskog fakulteta iz Podgorice 2009. Član je  Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi, a izložba u našem prostoru za umjetnost je njegova druga samostalna izložba.

Prema riječima istoričara umjetnosti Milice Radulović, slikarstvo Radovana Burića karakteriše precizna, realistička i gotovo na starinski način, strpljiva umjetnička izvedba.

On brižno i detaljno slika predmete iz svakodnevnog života, a potom ih kompoziciono usklađuje i uzdiže do nivoa oblikovne konstrukcije. Tako prikazani, obični, upotrebni predmeti (čaše, novine, četke, gumene rukavice) dobijaju dodatnu dimenziju, bivaju, naime dekirikovski pretvoreni u otuđene sudionike ljudske komedije. Autorski izražen nagon ka snazi boje i prostornom rasporedu, dodatno upućuje na kvalitet njegovog umjetničkog rukopisa“, navodi Radulović.

Projekat Prostor za umjetnost je namijenjen mladim stvaraocima radi afirmacije njihovih novih ideja i podrške u daljem stvaralačkom radu. Projekat je započet kao akcija građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe.

Banka će i dalje nastojati da podržava promociju umjetnika i prodaju izložbenih radova kroz svoje kanale komunikacije i na korporativnim profilima društvenih mreža Facebook i Twitter.

Radovan Buric

3

4

8

10

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *