Mank dostavio ponudu za luku Brodogradilišta Bijela

Dodajte komentar

Konzorcijum koji čine Porto Montenegro i Damen šipjard dostavili su ponudu na javnom tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području KO Bijela. Koncesija se daje na 30 godica, a poziv je raspisan krajem decembra.

Tenderska komisija će vrednovati ponudu u roku od 15 dana – kazao je predsjednik tenderske komisije Mladen Lučić, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja.

Oni nijesu navodili detalje iz ponude.

Većinski vlasnik Porto MonteNegra je kanadski biznismen Piter Mank, a u poslovnim vezama je sa holandskom Damen šipjard grupom. Holanđani su prije uvođenja stečaja u Jadransko brodogradilište Bijela ponudili pet miliona eura za imovinu Brodogradilišta. Njihova ponuda je, međutim, odbijena zato što su na tenderu prodavane akcije preduzeća Jadransko brodogradilište.

Ipak, nakon ponude Damena, Savjet za privatizaciju je odlučio da uvede stečaj u Brodogradilište, kako bi prodao imovinu preduzeća i kako budući vlasnik koncesije ne bi morao da naslijedi preko 10 miliona eura duga.

Prema koncesionom aktu, koji je Vlada usvojila početkom decembra, koncesionar će plaćati fiksnu godišnju naknadu od 123,3 hiljade eura, dok će varijabilna naknada iznositi minimum 150 do 250 hiljada eura.

Ukoliko se prihvati ponuda Manka i Damena, oni će na koncesiju dobiti imovinu koju je dosad koristila firma Jadransko brodogradilište, koja je u junu otišla pod stečaj.

Koncesionar u razvoj Brodogradilišta treba da investira minimum 20 miliona u periodu od tri godine od dana stupanja na snagu ugovora o koncesiji.

Mank odavno mjerka Brodogradilište u kojem je planirao da radi remont jahti i megajahti koje se usidre u njegovom Porto Montenegru.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *