Tri lekcije o poslu osnivača Ubera Travisa Kalanicka

Dodajte komentar

U svom prvom govoru za TED, osnivač Ubera Travis Kalanick otkriva tajne izazova koje stoje iza rastućeg biznisa. U govoru za TED Kalanick objašnjava kako je to kada pokušavate da proširite svoj posao. Evo tri važne lekcije:

Lekcija 1: Ne plašite se da promijenite svoju sliku kada se publika mijenja

Nedavno je Kalanick odlučio da redizajnira logo Ubera… došlo je do različitih rezultata. Došlo je do promjene iz velikog U do apstraktnog brava-i-ključ logoa što je zbunilo klijente (mnogi tražeći logo na koji su navikli nisu mogli da nađu Uber među aplikacijama). Čovjek koji je na čelu tima dizajnera Ubera čak je i napustio kompaniju nakon puštanja logoa, što je nesrećna slučajnost. Prema Kalanicku, promjena je apsolutno neophodna.

Kada smo počeli, bilo je samo crnih automobila. Bukvalno pritisnete dugme i dobijete S-klasu. Ono što smo umalo uradili je, kako bih nazvao, nezreo luksuzni brend koji je izgledao kao značka na luksuznim kolima. I kako smo se proširivali po svijetu, od S-klase do automobila-rikši u Indiji, bilo je važno za nas da budemo pristupačniji, da budemo prilagođeniji lokalnom, domaćem… Trebalo je da značimo više. „U“ ništa ne znači na mandarinskom jeziku.

Lekcija 2: Što se brže proširujete, kultura kompanije treba da ima veću prednost

Posljednjih par godina bile su teške za Uber kulturu, posebno sa kritikama novinara zbog njihovih metoda. Jedan menadžer Ubera navodno je prikriveno prijetio novinarima. Kada je upitan šta se tačno dešavalo unutar Ubera za vrijeme tog haosa, Kalanick je priznao da su bili pod pritiskom ali:

Prije dvije i po godine naša kompanija je imala 400 ljudi. Sada brojimo 6.500. Kada prolazite kroz širenje kompanije, morate da zacementirate (kulturne) vrijednosti kompanije i da pričate o njima sve vrijeme. Pobrinite se da se stalno provjerava – „Da li smo dobri ljudi koji rade dobar posao?“. Kada ste to provjerili, sljedeći dio bio bi da pričate svoju priču. Mislim da smo naučili dosta i da smo iz svega izašli jači.

Lekcija 3: Pretpostavite da će se vaš način poslovanja promeniti u budućnosti

Kalanick je već rekao da očekuje da će Uber u budućnosti koristiti samo-upravljujuće automobile. Zašto odbaciti radnu snagu? Kalanick je rekao da su automobili kojima neće upravljati čovjek mnogo dalje nego što mislimo (za oko 5 godina), ali je bolje biti svjestan budućnosti.

Samo-upravljujući svijet će se desiti. Kako da pozitivno prođemo kroz sve to? Prihvatimo činjenicu da je to svijet koji će postojati.

Lekcija je da se mijenjamo prije nego što ćemo zaista morati da se mijenjamo, što je nešto što je Uber uspješno uradio sa svojim logom, i sa stavom prema automobilima, i manje sa svojom kulturom poslovanja. Izgleda da jedan od najvećih startapova na svijetu takođe mora da improvizuje u letu.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *