Kako doći do najvećih plata u IT kompanijama?

Dodajte komentar

Facebook, BlackRock, Palantir i Amazon su među kompanijama koje najbolje plaćaju svoje zaposlene, pokazalo je istraživanje sajta za zapošljavanje Glassdoor.

Među 25 kompanija na ovoj listi dominiraju IT kompanije. Budući da će u naredne četiri godine potreba za IT stručnjacima porasti za skoro četvrtinu, ovo je očekivana statistika.

Ne samo da velike kompanije kao Facebook neprestano zapošljavaju i nude velike plate, nego se svake godine na tržištu pojavljuju i uspješne startup IT kompanije, koje takođe traže dobre IT stručnjake. Procjenjuje se da novi startupovi donesu u prosjeku oko tri miliona radnih mjesta u prvoj godini svog rada, u drugoj godini milion radnih mjesta, dok IT kompanije koje postoje već oko deset godina otvore oko 300.000 radnih mjesta.

Kako do posla u IT kompanijama koje su među najpoželjnijim poslodavcima na tržištu?

Traže se određena znanja i vještine

Neke IT vještine su traženije na tržištu i utiču na to da se kandidat istakne u odnosu na druge programere, developere i web administratore. Na primjer, poznavanje i napredna upotreba programskih jezika kao što su JavaScript, Java, Ruby i PHP (između ostalih programskih jezika) trenutno su jako važni u IT industriji.

Nije sve na Facebooku i LinkedInu

Većina nas ima profile na LinkedInu i Facebooku i danas su ovo dvije društvene mreže preko kojih IT stručnjaci i drugi dobijaju ponude za posao i poslovne kontakte generalno. Međutim, postoje i druge specijalizovane platforme na kojima oni u IT-ju provode mnogo vremena. GitHub ili Stack Overflow su neke od njih. Ovo su mjesta gdje se mogu dobiti informacije o novim proizvodima, detalji o softverima i savjeti od vodećih tehnoloških stručnjaka, ali sigurno ostvariti i neki vrijedni poslovni kontakti.

Učešćem na hakatonu do posla

Hakatoni i programerska takmičenja omogućavaju poslodavcima da na jednom mjestu vide kako studenti i mladi profesionalci prezentuju, programiraju i primjenjuju određene ideje ili rešenja za probleme. Kompanije poput Microsofta su poznate po svom angažmanu u ovoj oblasti. Takve događaje organizuju i posjećuju u svim zemljama u kojima imaju svoja predstavništva, a takođe dodjeljuju stipendije za studente, nagrade i mogućnost zaposlenja. Osim toga, dobro je posjećivati i sajmove i druge velike IT događaje koji okupljaju IT kompanije i njihove zaposlene.

IT organizacije za umrežavanje

IT organizacije i zajednice u IT-ju su često veza i ulaznica za poznate IT kompanije. IT organizacije i zajednice svojim članovima šire korisne vijesti o značajnim konferencijama i događajima u IT-ju, koji su trendovi aktuelni, zatim gdje se mogu čuti neki od vodećih stručnjaka u IT-ju, ali i ostvariti kontakt sa njima. Neke od poznatih IT organizacija u okruženju su PHP Srbija, DUMP u Hrvatskoj i sl. Osim toga, mnoge kompanije imaju direktan kontakt sa edukativnim ustanovama, tako da se školovanjem na njima često obezbjeđuje i posao. Iako su IT stručnjaci veoma traženi danas i ima mnogo posla na tržištu za njih, nije svaki posao idealan za svakoga.

Mnogo IT kompanija nudi IT stručnjacima odlične uslove za rad, ali nisu svi poslovi isti. Da bi se dobio posao koji zadovoljava sve željene kriterijume, potrebno je malo se potruditi. Svi ovi nestandardni načini traženja posla zapravo su odlični da se prošire znanja i unaprijedi karijera, ali i pronađe posao koji može biti idealan.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *