Grčka: Novac od prodaje luke „Pirej“ dovoljan za otplatu 15 dana duga

Dodajte komentar

Uprkos krizi, atinska luka Pirej ne prestaje da stvara profit s obzirom da se promet turista i robe stalno povećava. Međutim, prošle sedmice, Vlada Grčke je potpisala ugovor o privatizaciji ove luka sa kineskom grupom Cosco Limited za ukupnu sumu od 368,5 miliona eura u dvije faze.

U prvoj fazi, kineska kompanija će platiti 280,5 miliona da bi postala većinski vlasnik (tj. vlasnik 51 odsto akcija), a u drugoj, ako za narednih pet godina bude ispunila uslove iz ugovora, poput finansiranja investicija u visini od 350 miliona eura, Kosko će isplatiti dodatnih 88 miliona da bi povećala broj akcija na 67 odsto i time zaključila privatizaciju.

Sama Grčka od ove privatizacije neće imati mnogo koristi budući da će 280,5 miliona eura, dakle cjelokupna zarada od privatizacije, ići na otplatu duga. U skladu sa budžetom za 2016 godinu, Grčka treba da otplati 6 milijardi samo na interese, što znači da 280,5 miliona eura pokriva ukupno dug za dvije sedmice.

Kosko je istovremeno i preduzeće koje je iznajmljivalo Pirej, a za to je plaćalo 35 miliona eura. S obzirom da je sada vlasnik 51 odsto (a kasnije i 67 odsto) akcija, to znači da će dio te sume ići nazad u njen džep, a ne u državni budžet.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *