Budimpešta: Taksi platite bitcoinom

Dodajte komentar

U Budimpešti odnedavno taksi možete platiti i bitcoinom. András Lőwy je izvršni direktor COinPAY, kompanije koja je uspostavila shemu plaćanja taksija. On kaže da samo pokušava biti od pomoći:

Naša kompanija želi da budete u mogućnosti da bitcoine potrošite na usluge, proizvode, u trgovinama, jer stvara poslove i pomaže onima kojima je potrebna ta usluga.”

Lőwy smatra da će ova vrsta legitimizacije komercijalne upotrebe bitcoina poboljšati njegovu reputaciju.

Za sada to funkcioniše u 580 taksija u Budimpešti. Csaba Horváth, generalni direktor Budapest Taxija, ne misli da će mnogo putnika koristiti bitcoine da plati uslugu, ali nije propustio reći:

Vjerujemo da moramo ugrabiti svaku priliku koja se pojavi, da iskoristimo svaku inovaciju, i ako jedna od njih postane uspješna, možemo reći da smo prvi koji je koriste. ”

U stvarnosti malo je Mađara čak i čulo za bitcoin, ali se procjenjuje da građani drže oko 25 miliona eura virtualne valute.

U Budimpešti takođe postoji nekoliko bitcoin bankomata. Mnogi su kritikovali ovu vrstu plaćanja rekavši da je povezana sa sivom ekonomijom, ali drugi ističu da je vrlo inovativna.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *