Arapi i zvanično preuzeli Novi duvasnki kombinat

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC potpisali su danas ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom (NDKP).

Potpisivanjem ugovora zvanično će biti likvidiran Duvanski kombinat Podgorica (DKP) u stečaju, što podrazumijeva brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i njegovih akcija iz Centralne depozitarne agencije.Potpisivanjem ugovora zaposleni u DKP će dobiti rješenja o otkazu. Zaposleni koji se ne nalaze na spisku od 75 radnika, koji će godinu biti angažovani u NDKP, trebalo bi, prema ranijim najavama, da dobiju otpremnine u roku od 30 dana od dostavljanja kompletne dokumentacije Ministarstvu poljoprivrede.

Radnicima koji su na spisku ostavljena je mogućnost da se upoznaju sa uslovima koji im se nude u NDKP i da se eventualno prijave za socijalni program ukoliko ne budu zadovoljni ponuđenim.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP i ponudila ulaganja od 20 miliona eura. Arapi planiraju da u osnovna sredstva ulože 18 miliona eura, a u obrtna dva miliona eura. Planirali su i kupovinu novog zemljišta sa objektom u kojem će se organizovati proizvodnja.

BMJ Industries, kako je navedeno u ponudi, posjeduje fabriku za proizvodnju duvana kapaciteta 200 hiljada kartona mjesečno i raspolaže sa 20 brendova i 40 različitih vrsta cigareta.

Vlada u NDKP ima 69,91 odsto udjela, a Glavni grad Podgorica 30,08 odsto akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *