Arapi dižu ruke od svog blaga, imaju novi plan

Dodajte komentar

Ujedinjeni Arapski Emirati sa svojim gradom Dubaijem, kao jednim od najvećih gradilišta u svijetu, žele da posjeduju budućnost, piše Fajnenšel post.

Zemlja koja je svoju ekonomsku evoluciju i današnji razvoj ponajviše duguje prodaji nafte, danas se odmiče od ovog “blaga“. UAE se danas fokusira na trgovinu, turizam i tehnologiju.

Šeici znaju da nafta neće teći vječno te su stoga uzeli stvar u svoje ruke. Oni nastavljaju da izgrađuju državu koja će biti u službi preduzetnika, jer znaju da upravo u tome leži razvoj.

Vladar Dubaija šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum nedavno je na Tviteru objavio konkurs u kom je tražio “osobu mlađu od 25 godina koja će biti ministar u UAE-u“. Nedugo zatim dvadesetdvogodišnja Shamma Al Mazrui imenovana je za ministarku za mlade.

Osim što su imenovali najmlađu ministarku u istoriji zemlje, šeici su napravili rekonstrukciju vlade, pa su tako riješili nekih ministara koji nisu zadovoljavali njihove kriterije.

U UAE-u znaju koliko je važno građevinarstvo i ulaganje u infrastrukturu. Tako se u Dubaiju trenutno nalaze dvije velike graditeljske zone.

Američki astrofizičar Neil deGras Tajson nedavno je izjavio da je Dubai grad budućnosti.

To je grad koji sam tražio i to je grad koji SAD nikad nisu izgradile, rekao je on.

Prodaja nafte danas čini svega 4 odsto budžeta Dubaija, ali se zato mnogo ulaže u projekte tehnologije koja je zapravo postala jedan od izvora zarade.

Naučni park u Dubaiju mjesto je gdje naučnici žive i rade, a čelnici grada im nude najbolje uslove jer znaju koliko koristi mogu imati od njih.

U gradu ulažu mnogo u obnovljive izvore energije koji ne koštaju mnogo. Do 2030. godine očekuju da će 15 odsto čitavog utroška energije u Dubaiju dolaziti iz obnovljivih izvora energije.

Ministar za okolinu i klimatske promene nedavno je izjavio da budućnost ne leži u robotici i visokim zgradama, već u uslugama.

Želimo uzdići usluge na viši nivo, rekao je on.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *