Ikea utajila milijardu eura poreza?

Dodajte komentar

Evropska komisija će ispitati izveštaj prema kojem švedski proizvođač nameštaja Ikea nije platio milijardu eura poreza u periodu od 2009. do 2014, zbog agresivne poreske strategije.

Istraživanje je naručila Green/EFA grupa u Evropskom parlamentu, želeći da pokaže da je Ikea milijardu eura poreza u proteklih šest godina preselila u evropske poreske rajeve.

Odgovarajući na izveštaj, Komisija je saopštila da će ispitati tvrdnje. “Komisija ima na uvid izveštaj i proučiće detalje“, kazala je portparolka Komisije za finansijske usluge i poslove poreza Vanessa Mock.

Prema stranci Zelenih, Ikea koristi “niz poreskih rupa u različitim evropskim zemljama, Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, kako bi izbegla plaćanje poreza”, navodi se.

Jedna od tehnika je prebacivanje tantijeme iz svake IKEA prodavnice u podružnicu u Holandiji, koja djeluje kao kanal. Tantijeme ulaze i izlaze neoporezovane i završavaju u potpunosti u Lihtenštajnu, ili barem djelimično“, dodaje se.

Sa druge strane, Ikea brani svoj način poslovanja i upravljanja porezom. “Plaćamo porez u potpunosti u skladu sa nacionalnim i međunarodnim poreskim pravilima i propisima“, navodi se.

Zalažemo se za dalji razvoj našeg poslovanja u Evropi i radujemo se nastavimo dijalog o tome kako razviti usklađen i jasan međunarodni poreski sistem“, saopštila je Ikea.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *