Fondovi u Crnoj Gori: Isplatu 9,29 miliona eura čeka 298 nezadovoljnih akcionara

Dodajte komentar

U pet zatvorenih i još toliko otvorenih investicionih fondova ima 164.500 akcionara. Od toga 298 nesaglasnih akcionara, odnosno onih koji su glasali protiv programa razvoja zatvorenih investicionih fondova čeka na isplatu ukupno 9,29 miliona eura. To su saopštili Pobjedi iz Komisije za hartije od vrijednosti.

U slučaju Zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont na skupštini održanoj 4. decembra 2014, od 10.850 akcionara 137 su glasali protiv programa razvoja fonda i još nijesu isplaćeni u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima. Za isplatu je potrebno oko 3,38 miliona eura.

– Na skupštini akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond održanoj 16. decembra 2014. godine, od 16.000 akcionara njih 161 su glasali protiv programa razvoja fonda i oni još nijesu isplaćeni što nalaže zakon. Za isplatu tih akcionara potrebno je oko 5,91 milion eura – kažu u Komisiji koja im je naložila da isplate akcionare u roku koji još teče.

Transformacija

U KHOV kažu da su zatvoreni i otvoreni investicioni fond Trend još u postupku transformacije.

Na skupštinama akcionara zatvorenih investicionih fondova koji su okončali postupak transformacije 2014. odlučivalo se i o programu daljeg razvoja i poslovanja svakog od tih fondova. U ZIF HLT fondu samo je jedan akcionar glasao protiv programa razvoja, a na skupštinama akcionara ostala tri zatvorena investiciona fonda koja su okončala postupak transformacije, određeni broj akcionara je bio nezadovoljan predloženim programima razvoja i glasali su protiv. Time su stekli pravo da njihov vlasnički dio bude isplaćen iz imovine fondova – objašnjavaju iz Komisije.

Iz ovog regulatora su podsjetili da je Moneta isplatila nesaglasne akcionare.

– U ZIF Moneta od približno 10.000 akcionara 23 je glasalo protiv programa razvoja fonda na skupštini 12. septembra 2014. godine i isplaćeni su u zakonskom roku i po zakonu, podsjećaju iz KHOV.

Na kraju prošle godine u pet zatvorenih investicionih fondova bilo je blizu 83.000 akcionara, a u otvorenim blizu 81.500 vlasnika investicionih jedinica. U Komisiji kažu da se ukupan broj akcionara može neznatno razlikovati jer su neki akcionari svoje akcije povjerili kastodi odjeljenjima na čuvanje – u okviru zbirnih kastodi računa.

Iz otvorenih fondova isplaćeno 16,78 miliona

U KHOV kažu da je iz otvorenih investicionih fondova vlasnicima jedinica isplaćeno blizu 16,78 miliona eura.

Prilikom tih isplata ni u jednom slučaju nije bilo kašnjenja ocijenili su u KHOV.

Prava vlasnika kod otvorenih investicionih fondova predstavljena su investicionim jedinicama koje se javno nude i čija je vrijednost na zahtjev vlasnika isplativa iz imovine otvorenog fonda kojim upravlja društvo za upravljanje.

Mjere, opomene…

Komisija za hartije od vrijednosti je u posljednjih godinu dana donijela rješenja o otklanjanju nezakonitosti društvima za upravljanje Atlas Mont i Euroinvest vezano za isplatu nesaglasnih akcionara.

U ovom periodu Komisija je izrekla opomene društvima za upravljanje Atlas mont, Euroinvest i Baterflaj fajnens zbog kašnjenja sa dostavljanjem odgovora na upitnik o sprovođenju mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Nakon toga ova društva su postupila po mjerama Komisije – saopšteno je Pobjedi.

Društvu za upravljanje Prima KHOV je izrekla opomenu zbog nesazivanja skupštine akcionara fonda u zakonskom roku.

Komisija je donijela i rješenja o nalaganju otklanjanja nepravilnosti društvima za upravljanje Atlas Mont i Euroinvest zbog neažurnosti u dijelu objave podataka o poslovanju fondova na njihovim sajtovima – kazali su iz KHOV.

POBJEDA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *