Istraga protiv nekoliko banaka zbog dogovoranja cijena državnih obveznica

Dodajte komentar

Evropski regulatori za zaštitu tržišnog nadmetanja pokrenuli su istragu protiv nekoliko banaka zbog sumnje da su dogovarale cijene državnih obveznica.

Evropska komisija poslala je upitnike grupi tržišnih aktera, tražeći od njih informacije o cenama duga međunarodnih i regiona ispod nivoa država, kao i duga državnih agencija, a istraga je u početnoj fazi, piše ugledni londonski dnevnik Financial Times.

Evropski regulatori žele da utvrde jesu li banke možda formirale kartel, napominje list, pozivajući se na upućeni izvor blizak istrazi.

Na tom tržištu obveznice izdaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i regionalni zajmodavci poput njemačkih regionalnih banaka. Obveznice su obično pokrivene implicitnim ili eksplicitnim garancijama, ističe FT.

Tomson Rojters posebni servis IFR izvestio je u januaru, pozivajući se na nekoliko izvora, da američko ministarstvo pravosuđa istražuje četiri londonska trgovca takvim vrstama duga zbog sumnje da možda manipulišu njegovim cijenama.

Ministarstvo istražuje pritužbe da su trgovci u nekoliko banaka dogovarali cijene i dijelili informacije o određenim američkim državnim dolarskim obveznicama u posebnim komunikacijskim servisima na Internetu, korišćenim isključivo u tu svrhu, rekli su ti izvori. U ministarstvu nisu želeli da komentarišu tu informaciju.

FT piše da je istraga u EU vjerovatno počela u isto vreme kada i ona u SAD-u.

Evropski regulatori već su odredili nekoliko milijardi evra novčanih kazni bankama zbog dogovaranja nivoa ključnih finansijskih pokazatelja.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *