Što se krije iza velikog pada vrijednosti evropskih banaka?

Dodajte komentar

Iako su u srijedu znatnije porasle, to je tek neznatno ublažilo katastrofalne rezultate dionica evropskih banaka tokom ove godine usljed rastućih bojazni o novoj bankarskoj krizi. Od početka godine vrijednost evropskih banaka srušila se za četvrtinu, odnosno 240 milijardi dolara.

Analitičari smatraju da se razlog krije u razmišljanjima investitora da će rastući talas makroekonomskih problema, poput usporavanja kineske ekonomije i pada cijena nafte izbrisati sve pozitivne učinke osmogodišnjeg rezanja troškova, čišćenja bilansa te izbjegavanja idavanja rizičnih plasmana.Osim toga, banke i dalje “sjede” na lošim kreditima što bi se moglo pokazati kobno u slučaju makroekonomskih problema, pa se neki pribojavaju da su banke nedovoljno kapitalizovane.

O razmjerima skeptičnosti investitora govori podatak da je trenutna rasprodaja bankarskih dionica gora nego 2008., u osvit globalne finansijske krize. Naime, STOXX Europe indeks banaka oslabio je 24 posto dok je prije osam godina pao “svega” 17 posto.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su cijene instrumenata osiguranja duga (CDS) za Deutsche Bank, HSBC, Barclays i Standard Chartered blizu najviših nivoa u 10 godina.

S druge pak strane, stručnjaci upozoravaju da je Evropa danas mnogo spremnija na eventualnu bankarsku krizu nego prije osam godina.

Ovo nije još jedna finansijska kriza. Banke su u mnogo snažnijoj poziciji nego prije nekoliko godina“, kaže za CNBC Alex Dryden, analitičar JP Morgana.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *