Akcije Prve Banke pale 10 odsto

1 komentar

Vrijednost akcije Prve banke, u kojoj je najveći akcionar premijerov brat Aco Đukanović sa 41,4642 % dionica, juče je pala za 10 odsto na 45 eura po dionici.

Akcije Prve banke juče su dostigle istorijski minimum, a na berzi su juče u jednoj transakciji prodate 23 dionice te banke za 1.035 eura.

Prema podacima sa sajta Montenegroberze, najviša cijena akcija te banke u ovoj godini iznosila je 49,9 eura, dok je prije šest mjeseci najviša cijena iznosila 57, a najniža 50 eura.

Najviša cijena dionica Prve banke prije godinu iznosila je 59,85 eura, a najniža 49,9, dok su prije dvije godine te akcije dostizale iznosila 96 eura, a najniže bile 56,67 eura.

Vrijednost akcija te banke koju su ikad dostigle iznosila je 1.013,9999 eura, a nominalna cijena akcija, kako je navedeno na sajtu berze, iznosi 127,82 eura.

Poslije Aca Đukanovića, po veličini udjela u vlasništvu Prve banke slijedi Elektroprivreda sa 19,75 odsto, Lovćen osiguranje ima 2,31 odsto, a Miodrag Ivanović, bivši direktor Moneta i predsjednik odbora direktora Pobjede, ima 1,72 odsto akcija.

Aco Đukanović kupio je prvi paket od 14 odsto akcija Prve, tadašnje Nikšićke banke, 2005. godine, a godinu kasnije njegova firma je od Vlade kupila još 42 odsto akcija banke. U Prvoj banci akcije je imao i njegov brat, premijer Milo Đukanović, koji je svoje dionice 2013. godine prodao za milion eura. Kako je saopštio, to je uradio zbog preuzimanja funkcije premijera po sedmi put, a zbog konflikta interesa nije mogao biti i akcionar u banci.

DAN

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • a zasto su nikakve vijesti sa naseg porazenog trzista kapitala bilo kakva poslovna vijest?hehehe pa nije valjda da ce pojacana likvidnost najveceg vlasnika ybog napalte iz CG budzeta uticati na bilo sta na toboznjem trzistu kapitala???

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *