1000+: Za stan potrebna dva kredita

Dodajte komentar

Građani koji budu aplicirali za stambene hipotekarne kredite u okviru projekta Hiljadu plus moraće da obezbijede učešće u iznosu od minimum pet odsto od iznosa kredita, kazao je „Danu” pomoćnik ministra održivog razvoja Marko Čanović.

– Građani učestvuju sa pet odsto, a mogu učestvovati i sa većim procentom ukoliko to žele. Komercijalne banke učestvuju 45 odsto, a Vlada u saradnji sa bankom za razvoj Savjeta Evrope (DEB) 50 odsto. Učešće od pet odsto je obavezno, rekao je Čanović.Kamatna stopa za kredite u okviru projekta, kako je dodao, iznosiće 3,99 odsto, dok rok otplate može da bude i kraći od 20 godina. Cijena kvadrata stana koji će se ponuditi preko projekta najviše može da iznosi 1.200 eura po kvadratu.

Odlukom o bližim kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stambenih objekata predviđeno je da jednočlano i dvočlano domaćinstvo može konkurisati za garsonjeru ili jednosoban stan od 24 do 46 kvadrata, bračni par bez djece kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina za jednosoban i dvosoban stan od 47 do 60 kvadrata, tročlana porodica za jednosoban ili dvosoban stan od 61 do 73 kvadrata, četvoročlana porodica za dvosoban ili trosoban od 74 do 88 kvadrata i domaćinstvo sa više od četiri člana za trosoban ili veći stan maksimalne površine do 99 kvadrata.

– Korisnik može da kupi stambeni objekat površine manje od 24 kvadrata, ali ne manje od 10 kvadrata po članu porodičnog domaćinstva, odnosno ne manje od 20 kvadrata ako je korisnik samac. Osim jednočlanog i dvočlanovg domaćinstva, korisnici mogu kupiti i stambeni objekat veće površine od maksimalne, ali ne više od 15 kvadrata – pojasnio je Čanović.

Na osnovu ovih podataka, „Dan” je istražio koliko bi iznosile mjesečne rate i šga bi sve morali da urade građani koji nemaju ušteđevinu koju bi dali za učešće. Oni bi morali da nabave učešće tako što bi podigli gotovinski kredit, što bi povećalo mjesečne izdatke za kupovinu stana.

Četvoročlanoj porodici bi prema uslovima projekta trebalo od 74 do 88 hiljada eura, ako se uzme da je kvadrat stana hiljadu eura. Za kupovinu stana od 74 hiljade, potrebno im je minimalno učešće od 3.700 eura. Mjesečna rata za kredit od 3.700 eura uz kamatu od devet odsto i rok otplate na osam godina iznosila bi 54 eura, dok bi za stambeni kredit od 70.300 eura, sa rokom otplate od 20 godina, mjesečno trebalo 423 eura, što je ukupno 478 eura mjesečno. To bi za bračni par sa dvoje maloljetne ili nezaposlene djece i prosječnim primanjima od 480 eura bilo nemoguće. Za stan od 88 kvadrata i pod istim uslovima trebalo bi mjesečno 566 eura. Za keš kredit od 4.400 eura rata bi bila 64 eura, a za 83.500 eura stambenog 502 eura.

Samcima ili dvočlanom domaćinstvu bi za kupovinu 24 kvadrata trebalo učešće od minimum 1.200 eura, dok bi mjesečna rata za dva kredita bila ukupno 149 eura, 132 za stambeni i 17 za gotovinski. Za kupovinu 46 kvadrata je mjesečno potrebno 300 eura.

Bračni parovi bez djece i ušteđevine bi za stanove od 47 do 60 kvadrata, pod pomenutim uslovima, trebali mjesečno da izdvajaju od 300 do 386 eura, tročlane porodice za sganove od 61 do 73 kvadrata od 392 do 468 eura, a petočlane porodice za 99 kvadrata bi mjesečno plaćale 639 eura.

Za najmanju kvadraturu od 20 kvadrata, mjesečno bi trebalo 128 eura. Učešće bi u tom slučaju bilo hiljadu eura, a kredit 19 hiljada.

Javni poziv za projekat biće raspisan uskoro, a dugoročni kredit može se dodijeliti korisniku čiji kumulativni prihod iznosi do 600 eura za podnosioca zahtjeva, 420 eura za svakog drugog punoljetnog člana domaćinstva i do 300 eura za svakog maloljetnog člana.

Čanović je naveo da će za projekat moći da konkurišu i penzioneri koji nemaju riješeno stambeno pitanje, te da će stanove moći da ponude privredna društva čija je osnovna djelatnost građenje objekata.

Moći će da se prodaju stanovi za koje je dozvola izdata od 1. januara 2011. godine. Ukupna vrijednost projekta je 20 miliona, dok je procijsnjeno da će ušteda za krajnje korisnike iznositi 4,5 miliona. Prosječna tržišna kamatna stopa za stambene kredite je šest odsto, a kroz projekat će biti 3,99, rekao je Čanović. D.M.

Šanse nikakve bez ugovora za stalno

Čanović je naveo da i građani koji nemaju ugovor za stalno mogu da učestvuju, odnosno apliciraju za kredit u okviru projekta.

– Ukoliko banka pozitivno ocijeni kreditnu sposobnost podnosioca zahtjeva za kredit, nezavisno od toga da li je zaposlen po osnovu ugovora na određeno ili neodređeno, taj podnosilac stiče jedan od uslova za dobijanje kredita – rekao je Čanović.

Prema informacijama „Dana” jedan od glavnih uslova banaka prilikom davanja stambenih kredita je ugovor za stalno, tako da će građanima koji nemaju stalno zaposlenje biti veoma teško, gotovo nemoguće da dobiju kredit za stan i preko ovog projekta.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *