Grad bez automobila, novca i politike(foto, video)

Dodajte komentar

Aurovil ili “Grad zore”, eksperimentalni je grad u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu koji je 1968. godine osnovala Mira Alfasa, poznatija svojim sljedbenicima kao ‘Majka’.

Zamisao je bila stvoriti mjesto u kojem bi žene i muškarci živjeli u miru i harmoniji bez obzira na političke stavove, nacionalnost i religiju. Riječ je o eksperimentalnom projektu gdje svaki stanovnik ima svoju ulogu, a najveća pažnja posvećuje se obrazovanju i razvijanju kreativnih vještina.

Iako je prvobitno zamišljeno da u gradu živi 50.000 stanovnika, danas tamo stanuje nešto više od 1.800 odraslih osoba i oko 500 djece koja dolaze iz oko 50 različitih zemalja.

Najveći broj stanovnika je iz Indije (oko 1.000), a više stotina stanovnika dolazi iz Francuske, Njemačke i Italije. U Aurovilu živi i značajan broj Amerikanaca, Rusa, Španaca i Šveđana, mali broj Japanaca, Korejanaca i Australijanaca, ali i šestoro ljudi iz Slovenije.

653x490

Grad se djelimično finansira putem donacija, a glavni izvor hrane predstavljaju organski proizvodi koje njegovi stavnovnici samostalno uzgajaju. Oni za život zarađuju proizvodnjom papirne konfekcije i mirisnih štapića koje prodaju susjednim selima i gradovima. U pojedinim aspektima života organizacija je slična andaluzijskoj opštini Marinaledi na jugu Španije.

2710895525_7d2af09c36_o

Papirni novac i kovanice ne postoje, a svi stanovnici za kupovinu i razmjenu dobara koriste elektronske račune i kreditnu karticu Aurokard. Osim toga, svaki stanovnik odvaja dio svojih sredstava za zajednicu, kako bi svi mogli da podmire osnovne životne potrebe. U gradu nema automobila, a glavno prevozno sredstvo je motocikl.

test_image01-15

Grad je autonoman i ne odgovara nikome, pa se njegovo stanovništvo ne opterećuje ni unutrašnjom ni spoljašnjom politikom. Stanovnici svakodnevno odlaze u hram Matrimandir u srcu grada, u kojem se prepuštaju postizanju unutrašnjeg mira putem joge i meditacije. Aurovil je pravi raj za hipike, a o njemu možete više saznati na njegovoj zvaničnoj internet stranici.

Punkufer

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *