Niste zadovoljni na poslu: Postavite sebi samo nekoliko pitanja

Dodajte komentar

Zaglavljeni na svom radnom mjestu, nesrećni i nezadovoljni, maštate o poslu iz snova ili velikom poslovnom transferu na visoko mjesto, u najvećoj kompaniji za veliku platu. Postavite sebi nekoliko pitanja i stvari će krenuti na bolje

Po statistikama, veliki broj zaposlenih se osjeća zarobljeno, zaglavljeno u kolotečini i samim tim nesrećno. Frustrirani su jer sada u svom životu ne mogu da naprave velike promejne za koje misle da su siguran put do sreće i ispunjenog dana. Ima li rješenja?

Nađite način da trenutnu poslovnu situaciju poboljšate. Stanje je sada takvo (kakvo je, takvo je) i iz ove se kože ne može. Ono što SADA možete da uradite je da trenutne okolnosti, poslovne uslove, odnose sa kolegama i posao kao takav poboljšate i unaprijedite, a samim tim bićete srećniji.

Niko vam ne garantuje, pa ni vi sami, da će vam promjena posla donijeti širi osmjeh, veće zadovoljstvo i ispunjenost i sreću. Možda biste se i na novom poslu vrlo brzo osjetili zaglavljeni u kalup i nesrećni. Ono što bi vam poslovni psiholozi savjetovali je da promijenite način razmišljanja i perspektivu. Psiholog Tal Ben-Šahar tvrdi da su predrasude prema aktuelnom poslu i “uske misli” da radimo besmislen posao učinile da ne vidimo istinu da je sreća svuda oko nas. U profesijama za koje mislite da nisu besmislene (lekari, ministri, profesori…) ima ljudi koji razmišljaju baš kao i vi i isto se osjećaju. Dakle, nije do posla i profesije, već do onoga ko radi.

Ben-Šahar je mnogima pomogao da pronađu smisao i sreću u svom poslu savjetom da neko vrijeme analiziraju tri aspekta svog posla – svrha, zadovoljstvo i snaga. Pitajte sebe:

1. Šta mi daje svrhu? Gde je svrha onoga što radim?
2. Šta mi daje zadovoljstvo? U čemu uživam?
3. Gde je moja snaga? U čemu sam dobar?

Ben-Šahar savjetuje da nad ovim pitanjima ostanete nekoliko dana i da upisujete odgovore za svaku grupu. Vidjećete da ćete ukrštanjem i kombinacijom odgovora dobiti šansu da drugačije vrednujete svoj aktuelni posao ili ćete čak dobiti ideju za novu karijeru. Otvoriće vam se nove strategije koje ćete moći lako da primijenite. Recimo…

1. Završavate zadatke na vrijeme, rješavate probleme, pomažete drugima i vodite grupe – to je vaša svrha, značaj, vještina.
2. Volite da igrate tenis, da gledate filmske klasike i da se vikendima uz roštilj igrate sa djecom.
3. Zapisali ste da je vaša najveća snaga kreativnost, strateško razmišljanje, komunikacija i organizacija.

Šta može da bude rješenje…

Ako ste menadžer, napravite roštilj sa vašim timom i organizujte brainstorming. Ako vaš posao podrazumijeva PR ili prodaju, pozovite važne klijente na tenis. Razmislite kako možete da pomognete nekoj od neprofitabilnih organizacija koje brinu o dječjem zdravlju. Razmislite o načinu da mlađem stafu pomognete da se bolje organizuju.

Još jedan poslovni savjetnik Šon Ehor uspio je da pronađe jednostavan način da vaš posao dobije smisao i da budete srećni i zadovoljni. Svakog dana, i to 21 dan, zapišite sve što mislite da je imalo smisla, što je bilo vrijedno i upečatljivo u danu koji je prošao. Ne mora to da bude ništa veliko i krucijalno. Recimo, vrijeme koje ste proveli čitajući djetetu priču za laku noć, pet minuta koje ste proveli slušajući kolegu koji vam se povjeravao, ili dobar film koji ste gledali.

Kada završite sa bilješkama za 21 dan, pogledajte da li postoji nešto zajedničko za svaki dan. Vidjećete jasno, na papiru, šta je to što u životu vrednujete, gdje vidite smisao. Ako to nije u okviru posla, možete li to da spojite sa poslom? Na primjer, sa papira zaključujete da vam mnogo znači druženje, pa probajte da ovu socijalnu crtu povežete sa kolegama sa kojima radite. Pozovite ih na kafu ili ručak.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *