Prepolovljena dobit BNP Paribas banke

Dodajte komentar

Francuska banka BNP Paribas SA objavila je znatan pad neto dobiti za četvrto tromjesečje prošle godine, zbog otpisa svoje talijanske banke BNL te najavila da planira da smanji korporativno i investicijsko bankarstvo zbog strože finansijske regulacije u Evropi.Pariška banka, najveća francuska banka na berzi po imovini, objavila je pad neto dobiti od 52 posto, na 665 miliona eura u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, od 1,38 milijardi eura godinu dana ranije, piše Wall Street Journal. Prihodi su porasli 3 posto, sa 10,15 milijardi iz 2014. na 10,45 milijardi eura.

BNP Paribas je u posmatranom kvartalu ostvario i otpis od 917 miliona eura jer su evropski regulatori tražili da izdvoji dodatna sredstva za BNL.

Francuska banka je najavila da će smanjiti rizičnu imovinu u odjeljenju investicijskog bankarstva za 20 milijardi eura do 2019., kako bi redukovala rizičnu imovinu i aktivnosti s malom zaradom. Oko polovinu tako prikupljenog kapitala će se reinvestirati u profitabilnije poslove, najavili su.

Cilj je ostvariti godišnji rast prihoda investicijskog bankarstva od 4 posto do 2019. godine i ostvariti 1,6 milijardi eura prihoda prije oporezivanja više nego 2015. godine.

Evropska centralna banka (ECB) preporučila je da BNP Paribas poveća svoju stopu adekvatnosti kapitala Tier 1 na 11.5 posto do 2019. godine. Stopa je u decembru iznosila 10,9 posto. Tom se stavkom mjeri razmjera najvrednijeg kapitala banke poput akcija i zadržane dobiti sa imovinom povezanom s rizikom. ECB može spriječiti banku koja ne ispunjava minimalne zahtjeve da isplati dividende akcionarima ili bonuse nekim zaposlenima.

Ove će godine banka svojim akcionarima isplatiti dividendu od 2,31 euro po akciji.

BNP Paribas je prva veća francuska banka koja je objavile poslovne rezultate za posljednje prošlogodišnje tromjesečje. Société Générale SA i Crédit Agricole SA će to učiniti 11. odnosno 17. februara.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *