Finansijske institucije ubrzano postaju digitalne

Dodajte komentar

Digitalna tehnologija zaslužna je za svojevrsnu revoluciju u finansijskim uslugama; danas korisnici imaju sve veća očekivanja, a transparentnost, brzina i efikasna usluga postali su primarni faktori u osvajanju i zadržavanju njihove lojalnosti, istaknuto je na poslovnoj konferenciji Financial Industry Day u organizaciji Microsoft Hrvatske.

Andrei Charniauski, čelnik IDC Financial Insightsa za Evropu, naglasio je kako je prema istraživanju iz 2015. godine, digitalna transformacija evropskih finansijskih institucija dovela do povećanja operativne efikasnosti, boljeg iskustva korisnika te do mogućnosti za stvaranjem inovacija.

Čak 43 posto finansijskih institucija povećaće ulaganja u IT i poslovnu mobilnost do sredine 2016. dok bi do tada udio “mobilnih zaposlenih” u finansijskoj industriji trebao porasti od 35 do 46 posto.

Istraživanje koje je sprovedeno u 114 evropskih finansijskih institucija, između ostalog je pokazalo kako je najveći trend u finansijskim organizacijama upravo poslovna mobilnost, a kao najveće pogodnosti od nje 18 posto ispitanika navodi povećanje produktivnosti, a njih 15 posto veću prodaju i dobit.

Natasha Pavlova, direktorica razvoja Microsofta za CEE regiju, navela je kako danas postoji velika potreba za prilagođavanjem finansijskih institucija svjetskim tehnološkim trendovima, a to su analitika podataka, društvene mreže, mobilnost, usklađenost i računarstvo u cloud-u.

Banke postaju sve više digitalne i dostupne svojim korisnicima bilo kada, s bilo koje lokacije i bilo kojeg komunikacijskog kanala i uređaja. Ne čudi stoga što mobilno bankarstvo u razdoblju od 2012. do 2016. godine poraslo čak tri puta, rekla je Pavlova.

Istovremeno, raste i angažman banaka na društvenim mrežama što je u skladu s procjenama konsultantske kuće Accenture da će one banke koje imaju višestruke kanale društvenih mreža i modele mobilnog bankarstva moći udvostručiti godišnju stopu rasta sa četiri na osam posto i više, te smanjiti troškove za 20 posto i više.

Istraživanja pokazuju da jedan od tri potrošača tvrdi kako komentari na društvenim mrežama utiču na njihove odluke o kupovini, 44 posto potrošača izražava svoje nezadovoljstvo uslugom putem društvenih mreža, a 80 posto korisnika koji su uložili žalbu na kraju i promijeni pružaoca usluga.

Koliko je važno biti aktivan na društvenim mrežama govori i činjenica da je 80 posto Fortune 500 kompanija prisutno na Facebooku, 97 posto na LinkedInu te 83 posto na Twitteru, dok 34 posto najvećih investitora koristi društvene mreže za lične finansijske potrebe, zaključila je Pavlova.

– “Microsoft blisko sarađuje s bankama u njihovoj digitalnoj transformaciji koju pokreću očekivanja korisnika i moderni način života. Posljednjih godina se način na koji korisnici žele poslovati s bankama značajno promijenio; oni žele trenutačan pristup finansijskim podacima, a tehnologije poput računarstva u oblaku te usluge Office 365 ili Microsoft Dynamics CRM Online podižu poslovanje na viši nivo. S obzirom na to da se količina podataka svakih pet godina poveća za 10 puta, upravljanje podacima i analitika postaju ključni”, rekao je direktor kompanije Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković, naglasivši da Microsoft prihodi od cloud usluge Azure rastu čak 140 posto na svjetskom nivou te da 80 posto kompanija s liste Forbes 500 koristi Microsoft cloud.

Banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *