Uber smanjuje cijene vožnje, vozači protestuju

Dodajte komentar

Više stotina vozača Uber taksija protestovalo je u Njujorku i San Francisku zbog odluke kompanije da snizi cijene vožnje za 15 odsto.

To će, kako kažu, učiniti da mjesečno ne mogu da zarade dovoljno kako bi „sastavili kraj s krajem“, prenosi američki list Fortune.

Kompanija Uber je prošle nedelje spustila cijene vožnje u Njujorku i San Francisku, tri nedjelje nakon što je najavila njihovo smanjenje u 100 gradova u Sjevernoj Americi.

Vozači kažu da su „ostavljeni na cjedilu, dok se kompanije za dijeljenje vožnje, vrijedne milijarde dolara, tuku za tržišni udio“.

Hajde da zatvorimo Uber na jedan cijeli dan“, piše na flajeru koji vozači dijele putnicima, tražeći od njih da 24 sata ne koriste mobilnu aplikaciju za naručivanje vozila, navodi Fortune.

Protest isped sjedišta Ubera u Njujorku organizovala je Mreža ujedinjenih vozača, koja je pozvala vozače da ugase svoje mobilne aplikacije, kao dio pobune.

Iz Ubera tvrde da pojeftinjenje, slično rezanju cijena koje su napravili i u drugim američkim gradovima, treba da podstakne tražnju koja je pala posle praznika.

Od kako smo snizili cijene, vozači provode 39 odsto manje vremena u čekanju između vožnji, što im je povećalo prosječnu zarada po satu za 20 procenata u odnosu na prošli vikend. Tako se dogodilo i kada smo prošli put smanjili cijene“, naveo je portparol Ubera za Fortune u email izjavi.

Svaki grad ima mjesece bržeg i sporijeg prometa“, navodi se u saopštenju Ubera i dodaje da „u Njujorku, promet imaju tendenciju opadanja posle praznika“, pa su „spustili cijene kako bi privukli što više ljudi da koriste Uber, što je dobro za vozače, jer to znači kraće vrijeme čekanja između vožnji“.

Vozači se ne slažu s tim i tvrde da je pojeftinjenje dovelo do toga da rade duže i više.

Portparol Ubera je naveo, takođe, da će kompanija ukinuti pojeftinjenje, ako ono „ne ide na ruku vozačima“, prenosi Fortune.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *