Naknadu za majke traži 20.000 žena

Dodajte komentar

Centri za socijalni rad do sada su primili 20.000 zahtjeva majki koje žele da primaju doživotnu naknadu, rečeno je Pobjedi iz ovog resora.

Kako je Monstat juče objelodanio podatak o prosječnoj neto zaradi za prošlu godinu, koja iznosi 480 eura, sada je izvjesno koliko tačno će iznositi primanja majki. 

Zene sa troje i više djece koje imaju 25 godina radnog staža primaće 70 odsto prosječne neto zarade, odnosno 336 eura, kao i one koje imaju četvoro i više djece, a 15 godina radnog staža. Majke koje su 15 godina na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i imaju troje ili više djece primaće nešto manje, 40 odsto neto zarade, odnosno 192 eura.

Podaci o broju korisnika naknade po osnovu rođenja djece koji su to pravo ostvarili za janura znaće se prvom isplatom, kada ćemo imati i podatak o opredijeljenim sredstvima kažu iz Ministarstva.

Prva isplata naknada obaviće se 20. februara, a sudeći prema dosadašnjim procjenama ovog resora nijesu očekivali da će se za ovo primanje prijaviti baš 20.000 žena.

Ministarka Zorica Kovačević nedavno je kazala da pretpostavljaju da će dobiti oko 15.000 prijava.

Lošu procjenu je, sudeći prema aktuelnim podacima, napravio predlagač Izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti Aleksandar Damjanović (SNP) koji je predviđao da će 5.000 žena podnijeti zahtjev za doživotnu naknadu.

Broj prijava majki se, prema riječima ministarke rada i socijalnog staranja, povećao i zbog toga što su pojedine žene pribjegle, kako se sumnja, manipulaciji Zakona.

Kovačević je iznenađena što građani masovno na sjeveru predaju zahtjeve za razvod braka kako bi navodno zloupotrebom stekli pravo na primanje doživotne naknade.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *