Investitori masovno bježe od akcija i obveznica

Dodajte komentar

Američki i evropski indeksi nalaze se na nivou iz proljeća 2014. Više od trećine globalnih investitora planira da sreže akcionarske i obvezničke portfolije.

Globalni institucionalni investitori sve su manje skloni akcijama, zaključak je analize sprovedene u decembru koju je objavio BlackRock, najveći svjetski investicioni fond. Analiza se temelji na anketiranju 174 predstavnika njihovih najvećih klijenata iz cijelog svijeta, među kojima su privatni i javni penzioni fondovi, osiguravajuća društva, fondacije i fond-menadžeri.

Rezultati pokazuju da 33 odsto ispitanika namjerava da smanji svoju izloženost dionicama i to za 15 odsto u prosjeku. Svega 18 odsto izjavilo je kako će povećati svoju izloženost akcijama. U SAD-u i Kanadi averzija prema toj vrsti vrijednosnih papira još je značajnija. Naime, čak polovina tamošnjih finansijera tvrdi da će smanjiti svoje akcionarske portfolije. U takvom raspoloženju možda se mogu potražiti odgovori trenutnog stanja svjetskih berzi. Američki indeks S&P 500 od početka godine pao je za osam posto i nalazi se na nivou iz proljeća 2014. godine.

Evropski STOXX 600 indeks takođe je pao preko sedam odsto. Iako bi se moglo zaključiti da će se novac iz akcija u tom slučaju preliti u nešto sigurnije obveznice, analiza pobija takvu tezu. Naime, trećina investitora planira smanjiti i obvezničke portfolije, a 24 odsto tvrdi da će pojačati kupovinu obveznica. Pa kuda onda kapital odlazi?

Analiza pokazuje da su sada popularne nekretnine što zanima 47 odsto ulagača, zatim realna imovina (53 odsto povećanja) i kreditna potraživanja s preko polovine ispitanika koji su naveli tu vrstu imovine. S druge strane, Martin Gilbert, izvršni direktor Aberdeen Asset Managementa, jednog od najvećih evropskih investicionih fondova, poručio je ulagačima da ne paniče. „Novac u akcijama zarađuje se danima nakon stvarno loših trenutaka. Zbog toga ne gledajte tržišta, popijte kafu i opustite se“, kaže Gilbert.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *