Inflacija u eurozoni konačno u porastu

Dodajte komentar

Inflacija eurozone ubrzala je na 0,4 posto u januaru, sa 0,2 posto u prethodnom mjesecu, pokazali su zvanični podaci u petak, ukazujući da napori Evropske centralne banke za jačanje ekonomije konačno donose rezultat.

Analitičari kažu da su brojke, u skladu s očekivanjima, dobrodošle, ali one su još uvijek daleko od ciljanog nivoa ECB-a od 2 posto.

Howard Archer iz IHS Global Insighta navodi de je izvještaj “skroman korak u pravom smjeru za ECB”, ali u velikoj mjeri odražava sporiji tempo pada cijena nafte i centralna banka eurozone možda će morati učiniti više da se ekonomija vrati na pravi put.

U Eurostatu navode da je stopa inflacije bez nestabilnih cijena energije i troškova hrane porasla na 1,0 posto u januaru sa 0,9 posto u decembru.

Pojedinačno cijena energije je pala 5,3 posto u januaru, što je oštar pad ali manji od 5,8 posto zabilježenih u decembru.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio je prošle nedjelje da će Banka možda morati učiniti više, iako već upumpava stotine milijardi eura u privredu i smanjila je kamatne stope na rekordno nizak nivo.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *