U Crnoj Gori lako do kredita, ali teško do priključka na elektro mrežu

Dodajte komentar

Izvještaj o lakoći poslovanja pokazuje da se u Crnoj Gori veoma lako dolazi do kredita, ali izuzetno teško do priključaka na elektro mrežu, pokazuju podaci o lakoći poslovanja Doing Business.Crna Gora najbolju poziciju u izvještaju bilježi u okviru indikatora dobijanje kredita i po tome smo rangirani kao sedmi na svijetu.Dobro smo rangirani u oblasti zaštite manjinskih investitora (36) i rješavanje problema insolventnosti (36).

“Sa druge strane konstantno loše rangirane indikatori su: dobijanje priključka na elektro mrežu (163. od 189 država); izdavanje građevinskih dozvola (91); registrovanje nepokretnosti (79); plaćanje poreza (64); započinjanje biznisa (59) i izvršenje ugovora (43)”, navodi se u dokumentu “Crna Gora kroz međunarodne indikatore”.

Dobijanje priključka na elektro mrežu:  Indikator je uveden kao poseban 2012. godine, imajući u vidu da je ova procedura praćena kroz indikator izdavanje građevinske dozvole.  “Crna Gora je trenutno na 163. mjestu, što je značajno nazadovanje u odnosu na 71. mjesto iz 2012. godine.  Pozicija u ovom indikatoru je oblast u kojoj je Crna Gora najgore rangirana. Takođe, Crna Gora je i u odnosu na zemlje regiona, prema ovom indikatoru na najlošijoj poziciji – Slovenija 35, Makedonija 45, Srbija 63, Hrvatska 66, Bosna i Hercegovina 119.  Za lošu poziciju je zaslužno nedovoljno reformi, kao i veliki broj procedura, skupi postupci, kao i dugi rokovi”, piše u dokumentu.

Navodi se da je glavni razlog za to nedovoljni kapaciteti elektro-energetske mreže, posebno u industrijskim zonama.

Stoga, investitori kako bi omogućili elektro-energetsko snabdijevanje u kapacitetu koji zahtijeva investicija moraju graditi svoje trafostanice. Tu je i nejasno definisana procedura dobijanja priključka za mrežu, imajući u vidu da ovaj postupak nije definisan regulatornim aktima, već internim propisima EPCG”, konstatuje se u dokumentu.

Predlaže se da je neophodno definisanje razvojnih kapaciteta elektro-energetske mreže, kao i njihova usklađenost sa urbanističkim planovima.

Problem predstavljju i dugi rokovi za postupanje i visoki troškovi priključka, što će dodatno biti usložnjen stupanjem na snagu Predloga zakona o energetici.

Kao mjere za poboljšanje, predlaže se da se utvrdi jasna i transparentna procedura dobijanja priključka na mrežu podzakonskim aktima, koje će pripremiti resorno ministarstvo u saradnju sa EPCG, a usvojiti Vlada.

Korigovati odredbe Predloga zakona o energetici u skladu sa najboljom evropskom praksom, a u cilju definisanja jednostavnijih procedura za dobijanje priključka na elektro-energetsku mrežu”, zaključuje se u dokumentu.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *