Facebook udvostručio dobit prihodi porasli 50 odsto

Dodajte komentar

Facebook je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario prihode od 5,84 milijarde dolara, 52 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit i više nego udvostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dostigla je u proteklom kvartalu 1,56 milijardi dolara, dok je u istom tromjesečju prethodne godine iznosila 701 milion.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 56,8 posto, na 5,64 milijarde dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 80 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su u prethodnom kvartalu iznosili 78, a godinu dana prije 69 posto.

To je znatno veći rast oglašavanja nego što smo očekivali. To pokazuje važnost onoga što nude oglašivačima. Kompanija je puno ulagala, a rezultati pokazuju da joj se to isplatilo“, kaže Ken Sena, analitičar u kompaniji Evercore ISI.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju četvrtog tromjesečja prošle godine 1,59 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 14 posto više nego godinu dana prije.

Pritom njih 1,44 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 21 posto više nego godinu dana prije.

U cijeloj prošloj godini prihodi Facebooka porasli su 44 posto, na 17,9 milijardi dolara, dok je čista dobit porasla s otprilike 800 miliona na 3,7 milijardi dolara.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu više od 10 posto, na 106 dolara, nakon što je u proteklih godinu dana skočila 25 posto.

Prošla je godina “bila sjajna za Facebook. Naša zajednica nastavlja da raste, a naše poslovanje napreduje“, poručio je u izvještaju Mark Zukerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *